Μέτρα πρόληψης και προστασίας για τους πολίτες ενόψει καύσωνα παίρνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης, ανοίγοντας κλιματιζόμενες αίθουσες.
Ο κεντρικός δήμος της πόλης βρίσκεται σε επιφυλακή και όπως έκανε γνωστό θα διαθέσει προς χρήση από τους δημότες χώρους δροσιάς.
Την Κυριακή 6 Ιουλίου ανοιχτά θα παραμείνουν:
Το 4ο Παράρτημα Κ.Α.Π.Η. Δήμου Θεσσαλονίκης – Γρηγορίου Λαμπράκη 42 – τηλ. 2311253351 από τις 10:00 – 18:00.
Το 5ο Παράρτημα Κ.Α.Π.Η. Δήμου Θεσσαλονίκης – Αλεξανδρείας 27 με Χατζηκώστα – τηλ. 2310820110 από τις 10:00 – 18:00.
Το Ανοικτό Κέντρο Ημέρας Αστέγων, Μοναστηρίου 62 (2ος όροφος) – τηλ. 2313316611 από τις 09:00 – 18:00.
Το Υπνωτήριο Αστέγων, Ανδρέα Γεωργίου 13 – τηλ. 2310528811 από τις 17:00 – 10:00.
Το Φουαγιέ του Δημαρχιακού Μεγάρου, Λεωφόρος Βασιλέως Γεωργίου Α΄1 από τις 07.00 – 20:00.
Πέρα από τον Δήμο Θεσσαλονίκης και η Αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης διαθέτει κλιματιζόμενες αίθουσες μέχρι την Τετάρτη όταν και θα υποχωρήσουν οι υψηλές θερμοκρασίες.
Πιο συγκεκριμένα, οι κλιματιζόμενοι χώροι του κτιρίου του ΤΕΕ-ΤΜΕΔΕ, εντός της ΔΕΘ, θα είναι ανοιχτοί στους πολίτες από την Κυριακή 6 Ιουλίου 2025 στις 10.00 π.μ. έως και την Τετάρτη 9 Ιουλίου 2025 στις 20.00 μ.μ
Το κτίριο του ΤΕΕ-ΤΜΕΔΕ, βρίσκεται απέναντι από τον πύργο του ΟΤΕ, εντός της ΔΕΘ και η είσοδος γίνεται από την πύλη της ΧΑΝΘ.
Οδηγίες Προστασίας κατά την διάρκεια του καύσωνα.
-Αποφύγετε την ηλιοθεραπεία και παραμείνετε σε σκιερά και δροσερά μέρη μακριά από χώρους όπου επικρατεί συνωστισμός.
-Αποφύγετε τη βαριά σωματική εργασία ιδιαίτερα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.
Αποφύγετε το βάδισμα για πολύ ώρα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο.
-Προτιμήστε τα ελαφρά, άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα από φυσικό υλικό για να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα. Επιλέξτε ένα καπέλο που εξασφαλίζει καλό αερισμό του κεφαλιού. Φορέστε μαύρα ή σκουρόχρωμα γυαλιά με ειδική επίστρωση που προστατεύουν από την αντανάκλαση του ήλιου.
-Φροντίστε η διατροφή σας να αποτελείται από ελαφρά και μικρά γεύματα, με έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά. -Περιορίστε τα λιπαρά.
-Πίνετε άφθονα υγρά (νερό και χυμούς φρούτων). Αν ιδρώνετε πολύ, προσθέστε αλάτι στο φαγητό σας. Αποφύγετε τα οινοπνευματώδη ποτά.
-Κάντε χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας κι αν χρειαστεί τοποθετήστε υγρά καλύμματα στο κεφάλι και στο λαιμό.
-Μεριμνήστε για τα μέλη της οικογένειάς σας που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, καρδιαγγειακά, κλπ.). -Συμβουλευτείτε το θεράποντα ιατρό για την εφαρμογή ειδικών οδηγιών και για όσους λαμβάνουν φάρμακα.
-Αποφύγετε τα πολύωρα ταξίδια με τα μαζικά μέσα μεταφοράς όταν η ζέστη είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα.
Εάν έχετε βρέφη και παιδιά
-Ντύστε τα όσο γίνεται πιο ελαφρά. Φροντίστε ώστε τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να μην τυλίγονται σε πάνες.
-Φροντίστε να μην μένουν στον ήλιο μετά το μπάνιο στη θάλασσα και να φορούν πάντα καπέλο.
-Εκτός από γάλα συνιστάται η χορήγηση και άλλων υγρών. Συμβουλευτείτε τον παιδίατρο.
-Για τα μεγαλύτερα παιδιά, φροντίστε να πίνουν πολλά υγρά (νερό και χυμούς φρούτων) και να τρώνε περισσότερα λαχανικά και φρούτα και λιγότερα λίπη.
Εάν έχετε ηλικιωμένους
-Μετακινήστε τους σε δροσερότερους χώρους ή περιοχές (παραθαλάσσια ή σε βουνό), διότι το πολύ ζεστό και υγρό περιβάλλον αποβαίνει επικίνδυνο. Εναλλακτικά φροντίστε να παραμένουν στα κατώτερα διαμερίσματα πολυώροφων σπιτιών.
-Ανοίξτε το σπίτι τη νύχτα για να δροσίζει και κρατάτε το ερμητικά κλειστό τις ζεστές ώρες της ημέρας.
-Μην εγκαταλείπετε τα ηλικιωμένα μέλη της οικογένειας μόνα τους σε περιπτώσεις θερινών διακοπών ή πολυήμερης απουσίας σας από το σπίτι. Διαφορετικά εξασφαλίστε ένα άτομο για την καθημερινή τους φροντίδα.
Ρεπορτάζ: Τίμος Φακαλής
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος