Spinning: Ο άγριος «χορός» οδηγών και αυτοκινήτων που απογειώνει την τέχνη του χάους

Το φαινόμενο του μηχανοκίνητου αθλητισμού, το Spinning, δεν μοιάζει με τίποτα από όσα έχετε δει. Λάστιχα που στριγκλίζουν, οργισμένοι κινητήρες, ιλιγγιώδεις στροφές και σύννεφα καπνού συνθέτουν ένα εντυπωσιακό υπερθέαμα το οποίο ξεπηδά από τον underground κόσμο του μηχανοκίνητου αθλητισμού και κάνει όνομα.

Εδώ είναι όλα όσα πρέπει να ξέρετε:

  • Το μακροχρόνιο και δημοφιλές μηχανοκίνητο άθλημα γεννήθηκε στις κωμοπόλεις του Σοβέτο της Νότιας Αφρικής, ως τελετουργικό προς τιμήν των πεσόντων γκάνγκστερ κατά την εποχή του Απαρτχάιντ. Δύο δεκαετίες αργότερα το Spinning έχει μεταμορφωθεί στο μεγαλύτερο μηχανοκίνητο άθλημα της Αφρικής.
  • Το μηχανοκίνητο άθλημα του λαού είναι ένα άγριο μείγμα drifting και προσωπικής έκφρασης, το οποίο βρίσκει τους οδηγούς να κλειδώνουν το αυτοκίνητό τους σε μια περιστροφή και στη συνέχεια να βγαίνουν από το όχημα για να εκτελέσουν κινήσεις στο αμάξωμα ή ακόμη και να κρέμονται ανάποδα από το παράθυρο με το κεφάλι τους χιλιοστά πάνω από το έδαφος.
  • Για τους Spinners, ο βασικός στόχος είναι να διασκεδάσουν το κοινό με τα θεατρικά τους νούμερα υψηλών οκτανίων και δεν χρειάζονται ακριβά αυτοκίνητα υψηλής τεχνολογίας για να το πετύχουν αυτό- ωστόσο, μια κλασική BMW 325i εξακολουθεί να είναι το κορυφαίο αυτοκίνητο επιλογής για τους σοβαρούς διαγωνιζόμενους.
  • Το Spinning είναι η υπερηφάνεια και η χαρά της κοινότητας που έχει διαμορφωθεί γύρω του και είναι βαθιά ριζωμένο στη νοτιοαφρικανική κουλτούρα με βάση όσα συμβαίνουν εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια.
  • Ο αθλητικός διευθυντής του Red Bull Shay’ iMoto Βικ Πάρνταλ δήλωσε: «Με καθαρά, απλοϊκούς όρους, το Spinning είναι η τέχνη του ελέγχου του χάους, δημιουργώντας παράλληλα ψυχαγωγία, είναι ακριβώς όπως το θέατρο. Αντίθετα το drifting είναι ένα μηχανοκίνητο άθλημα που διέπεται από ένα αυστηρό σύνολο κανόνων και φορμάτ
  • Προσθέτει: «Παραδοσιακά, χρησιμοποιούνταν ως εορτασμός της ζωής στις κηδείες καθώς και για ορισμένες άλλες γιορτές και σκοπούς που ήταν πέρα από το νόμο. Όσο υπάρχουν πισωκίνητα αυτοκίνητα στη Νότια Αφρική, οι άνθρωποι έκαναν spinning. Παρόλα αυτά, είναι πολύ διαφορετικό σήμερα από αυτό που έκανε ο θείος ή ο παππούς κάποιου πριν από χρόνια σε χώρους στάθμευσης. Είναι λίγο πολύ ένα περιοδεύον τσίρκο, όπου εμείς, ως πληρωμένοι καλλιτέχνες, ταξιδεύουμε από πόλη σε πόλη και διασκεδάζουμε τις μάζες»
  • Η εκδήλωση 2024 Red Bull Shay’ iMoto πραγματοποιήθηκε στις 16 Μαρτίου στο Κέιπ Τάουν και βρήκε τον Chadwin ‘Boksie’ Hadjie να αναδεικνύεται ως το πιο πρόσφατο αστέρι της μοναδικής αυτής εκδήλωσης μηχανοκίνητου αθλητισμού. Παρά τον ανταγωνισμό, υπάρχει ένα ισχυρό πνεύμα συντροφικότητας μεταξύ των οδηγών. Διότι γι’ αυτούς δεν είναι απλώς ένα άθλημα, αλλά μια κουλτούρα που τους ενώνει. Από τους νέους μέχρι τους πιο έμπειρους, όλοι έχουν βάλει το χεράκι τους στο να χτίσουν το κύρος του Spinning στη χώρα και να επεκτείνουν το αποτύπωμά του πέρα από τα σύνορα. Το επόμενο βήμα: η ανάδειξη του αθλήματος στην παγκόσμια σκηνή.


Πηγή: afp

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος