Σημαντική μείωση στον ΦΠΑ των αυτόματων εξωτερικών απινιδωτών που σώζουν ζωές

Μειώθηκε στο 6% ο ΦΠΑ στην αγορά αυτόματων εξωτερικών απινιδωτών (AEDs) . Ένα αίτημα ετών που διεκδικούσαν σύλλογοι και εθελοντές, ώστε να αγοραστούν όσα περισσότερα μηχανήματα γίνεται στο αγώνα τους να σώζουν ζωές.

Πρόκειται για μία απόφαση σταθμό στον αγώνα για την διάσωση των περιστατικών καρδιακής ανακοπής στη χώρα μας, ορόσημο στην ιστορία του Ελληνικού Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Kids Save Lives– Τα παιδιά σώζουν ζωές». Η απόφαση αυτή ικανοποίησε τα μέλη του συλλόγου ειδικά μετά τα δύο πρόσφατα περιστατικά του Δανού Ποδοσφαιριστή Κρίστιαν Έρικσεν και του 14χρονου έφηβου ποδοσφαιριστή στη Χαλκιδική, οι οποίοι έπαθαν καρδιακή ανακοπή κατά την διάρκεια ποδοσφαιρικών αγώνων αλλά επανήλθαν με την χρήση απινιδωτών. Ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος, ανακοίνωσε τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από το 24% στο 6% στην αγορά των Αυτόματων Εξωτερικών Απινιδωτών ( Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, νόμος Υπ’ Αριθμ. 4821, Άρθρο 80).

Οι Αυτόματοι Εξωτερικοί Απινιδωτές (ΑΕDs) μπορούν να σώσουν ζωές συνανθρώπων μας που έχουν υποστεί καρδιακή ανακοπή, κυρίως τα πρώτα κρίσιμα λεπτά.
Υπάρχουν χειροκίνητοι-εξειδικευμένοι απινιδωτές στα νοσοκομεία από τη δεκαετία του 1960, η σύγχρονη τεχνολογία όμως μας επιτρέπει εδώ και δεκάδες χρόνια, την κατασκευή μικρότερων και απλούστατων στην χρήση αυτόματων συσκευών που τοποθετούνται σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, έτοιμες προς χρήση και από τους πολίτες.

Εάν ο Αυτόματος Εξωτερικός Απινιδωτής (AED) φτάσει σε 3 έως 5 λεπτά, τότε οι πιθανότητες επιβίωσης του θύματος καρδιακής ανακοπής εκτοξεύονται σε 50 έως 70%, δείχνοντας την αναγκαιότητα τοποθέτησης των σωτήριων συσκευών σε κάθε δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο για την έγκαιρη χρήση τους. Το «Kids Save Lives– Τα παιδιά σώζουν ζωές» συστήνει την τοποθέτηση ενός τουλάχιστον AED / ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο και 2 πιστοποιημένων πολιτών ανά οικοδομικό τετράγωνο!

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΔΑΝΑ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος