Σφουγγάρια από κολοκύθες με μικρασιατική συνταγή «λούφα»

Σε ένα χωράφι με κολοκύθες παράγονται σφουγγάρια. Οι λεγόμενες λούφες φυτρώνουν στην Τερπνή Σερρών και η κυκλοφορία τους στο εμπόριο θεωρείται δεδομένη, αλλά η προέλευσή τους παρέμενε μάλλον άγνωστη.

Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Βασίλης Αναστασιάδης, ανακαλύπτει και παρουσιάζει τις άγνωστες πλευρές χρηστικών αντικειμένων, που θεωρούνται δεδομένα, αλλά μάλλον είναι άγνωστα.

Όσον αφορά τα σφουγγάρια της στεριά, πρόκειται για μια ειδική ποικιλία κολοκύθας, γνωστή ως λούφα ή ελλύφη αιγυπτιακή, η οποία καλλιεργείται σε θερμά κλίματα.

Όταν οι καρποί  ωριμάσουν, δηλαδή έχουν πάρει ένα σκούρο χρώμα  τους κόβουμε και τους ξεφλουδίζουμε. Αφού αφαιρέσουμε τα σπόρια έχουμε ένα φυσικό σφουγγάρι, εξηγεί ο Μιχάλης Τζεβελέκης, παραγωγός σφουγγαριών στην Τερπνή Σερρών. Ακολούθως ξεπλένεται για να φύγει η κολλώδης ουσία που έχει και χωρίς άλλη επεξεργασία είναι έτοιμο για χρήση στο μπάνιο. Η λούφα είναι κατάλληλη για απολέπιση του δέρματος, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως σφουγγάρι στην κουζίνα.

Χωρίς λιπάσματα ή φυτοφάρμακα, καθώς το φυτό δεν έχει παρουσιάσει ασθένειες είναι ένα μοναδικό προϊόν, αναφέρει ο κ. Τζεβελέκης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος