Σέρρες: Το ΕΚΑΒ εκπαιδεύει τους πολίτες στην ΚΑΡΠΑ

Εκδήλωση ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για την παροχή των πρώτων βοηθειών σε περιπτώσεις καρδιακής ανακοπής πραγματοποίησε το ΕΚΑΒ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στις Σέρρες, όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο Χάρης Λώτης, Διευθυντής του ΕΚΑΒ και αναισθησιολόγος.

Η εκδήλωση έγινε στο πλαίσιο της «Ευρωπαϊκής Ημέρας Επανεκκίνησης Καρδιάς» που καθιερώθηκε με διακήρυξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2012 και λαμβάνει χώρα στις 16 Οκτωβρίου κάθε χρόνο. Στοχεύει στην βελτίωση του ποσοστού των ασθενών που επιβιώνουν από έξω νοσοκομειακή καρδιακή ανακοπή, με την βελτίωση της ενημέρωσης, και της εκπαίδευσης του κοινού στην ανάνηψη θύματος ανακοπής, και στην χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή (ΑΕΑ).

Η καρδιακή ανακοπή, αποτελεί μία από τις συχνότερες αιτίες θανάτου στην Ευρώπη με περίπου 400.000 θύματα κάθε χρόνο. Η επιβίωση μετά από καρδιακή ανακοπή παραμένει χαμηλή σε ποσοστά, ένας στους δέκα ασθενείς που έχει υποστεί καρδιακή ανακοπή έχει πιθανότητες επιβίωσης. Μελέτες έχουν δείξει ότι η εφαρμογή Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης από τους παρευρισκόμενους, μέχρι την έλευση της εξειδικευμένης βοήθειας αυξάνουν σημαντικά τις πιθανότητες επιβίωσης του θύματος.

Το ΕΚΑΒ Πανελλαδικά, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Επανεκκίνησης Καρδιάς, ως ο μοναδικός πάροχος επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας, διοργάνωσε δράσεις με σκοπό την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε πρώτες βοήθειες καθώς και την ενημέρωση για το ρόλο του ΕΚΑΒ. Το πρόγραμμα του ΕΚΑΒ Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης έλαβε χώρα σε όλες τις πόλεις της Περιφέρειας (από Σέρρες μέχρι Έβρο) με τους διασώστες και τους γιατρούς δίπλα στον πολίτη.

Ρεπορτάζ Β. Αναστασιάδης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος