Σέρρες: Αναβιώνει το έθιμο της «Μπάμπως»

Εικόνες που θυμίζουν Λυσιστράτη του Αριστοφάνη σε χωριά των Σερρών, τη δεύτερη Κυριακή του χρόνου. Στη Μονοκλησσιά, στη Νέα Πέτρα, στην Άνω Καμήλα, αναβιώνει το έθιμο της «Μπάμπως» ή «βρεξούδια, γνωστά και ως γυναικοκρατία.

Την ημέρα αυτή, οι ρόλοι αντιστρέφονται καθώς όλες τις θέσεις εξουσίας καταλαμβάνουν οι γυναίκες. Ενώ οι άνδρες ασχολούνται με τις δουλειές του σπιτιού. Γυναίκες τροχονόμοι που σταματούν τους περιαστικούς και δεν τους αφήνουν να περάσουν, αν δεν πληρώσουν αντίτιμο. Αν πάλι κάποιος βρεθεί στο δρόμο και πλησιάσει το χορό των γυναικών, αυτές τον κυνηγούν και τον καταβρέχουν.

«Βεβαίως αυτά ανήκουν στα παλιά χρόνια γιατί έχουν αλλάξει τα πράγματα, αλλά είναι όμορφο που τηρούμε αυτά τα έθιμα γιατί θυμόμαστε τις ρίζες μας», όπως αναφέρει η Βαρβάρα Μητλιάγκα, δήμαρχος Σερρών.

Κεντρικό πρόσωπο του εθίμου είναι η γιαγιά, η «Μπάμπω», όπως την αποκαλούν, η οποία παλαιότερα, βοηθούσε τις εγκύους να γεννήσουν.

Στο πρόσωπο της Μπάμπως, της μαμής δηλαδή, η έννοια της μητρότητας βρίσκει, διαχρονικά, την καλύτερη έκφραση. Η μέρα ολοκληρώνεται με γλέντι έως αργά το βράδυ. Με άφθονο κρασί και συνοδεία ζωντανής παραδοσιακές μουσικής.

Ρεπορτάζ: Βασίλης Αναστασιάδης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος