Σε κίνδυνο τα κοράλλια στο σύμπλεγμα των Φούρνων

Τα λιβάδια Ποσειδωνίας, είναι τα πολύτιμα δάση των ελληνικών θαλασσών. Τα υποθαλάσσια λιβάδια που σχηματίζει η Ποσειδωνία, συγκαταλέγονται στα πλέον παραγωγικά θαλάσσια οικοσυστήματα της Μεσογείου.

Φιλοξενούν περισσότερα από 1.300 πανίδας και χλωρίδας, απορροφούν έως και 35 φορές περισσότερο άνθρακα από τα τροπικά δάση, ελευθερώνουν πολύτιμο οξυγόνο, έχουν δυνατότητα αποθήκευσης μεγάλων ποσοτήτων μικροπλαστικών ινών και θραυσμάτων, λειτουργούν ως “φυσικός φράχτης”, αποτρέποντας τη διάβρωση των παραλιών, ενώ σε αυτά οφείλεται και η καθαρότητα των θαλασσών μας, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος.

Ωστόσο αντιμετωπίζουν κινδύνους και από τη συνεχιζόμενη καταστροφή τους, επέρχονται εξαιρετικά επιβλαβείς συνέπειες.

Ο Θοδωρής Τσιμπίδης διευθυντής του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος, μίλησε στην εκπομπή «Περίμετρο» της ΕΡΤ3, για τη σημασία των υποθαλάσσιων λιβαδιών και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, όπως στην περιοχή των Φούρνων.

«Έχουν έρθει επιστήμονες από όλο τον κόσμο εδώ πέρα για να αποτυπώσουν όλη αυτή την ομορφιά και αυτά τα πολύ σπάνια οικοσυστήματα. Είναι πάρα πολύ εκτενή. Έχουμε δουλέψει με πολλές διεθνείς οργανώσεις, πανεπιστήμια.
Και αυτή τη στιγμή σε συνεργασία με τον Δήμο, σε συνεργασία με τους Ψαράδες κάνουμε μία προσπάθεια και με το Υπουργείο ώστε να θεσμοθετηθεί η περιοχή και να τα προστατέψουμε πριν καταστραφούν, γιατί κινδυνεύουν με καταστροφή.


Όλος ο πλανήτης και όλες οι ρηχές περιοχές των κοραλλιών κινδυνεύουν από την κλιματική αλλαγή. Τα δικά μας κοράλλια κινδυνεύουν από τη μη λήψη μέτρων, να το πω έτσι; Βέβαια, για να πάρεις μέτρα για ένα πράγμα πρέπει πρώτα από όλα να έχεις πληροφορίες. Εμείς λοιπόν στην Ελλάδα έχουμε άγνοια των οικοσυστημάτων, των σπάνιων οικοσυστημάτων, αλλά έχουμε και μια τύχη. Τα νερά μας έχουν μεγάλη διαύγεια. Δηλαδή εδώ και στα 100 μέτρα τώρα έχουμε φως, έχουμε εικόνα. Αυτό δεν συμβαίνει πουθενά στον κόσμο. Άρα όλα αυτά τα σπάνια οικοσυστήματα, τα σπάνια ενδιαιτήματα και είναι σε βαθύτερα νερά, άρα προστατεύονται, βλέπουμε και οι θερμοκρασίες σήμερα είναι σχετικά καλές, δηλαδή είμαστε γύρω στους 17 βαθμούς, 17 βαθμούς, είναι πάρα πολύ καλές θερμοκρασίες για όλα τα είδη και ακόμα και για τα ψάρια και για την αναπαραγωγή που είναι σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή.

Έχουμε ήδη καταθέσει μέτρα, και μαζί με τον Δήμο εδώ είμαστε σε διαδικασία λήψης μέτρων. Το πρώτο πράγμα, ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι τα συρόμενα, βαριά εργαλεία που μπορούν να επιφέρουν μεγάλη ζημιά στους βυθούς, μη αναστρέψιμη. Δεν μπορούν να επανέλθουν αυτά τα οικοσυστήματα. Χρειάστηκαν εκατομμύρια χρόνια για να δημιουργηθούν. Καταρχήν είναι οργανισμοί οι οποίοι απορροφούν άνθρακα, είναι οι πλούσιοι ψαρότοποι, οι πλουσιότεροι που έχουμε στην Ελλάδα είναι γύρω από τα κοράλλια.
Κατά δεύτερον, χρειάζονται πάρα πολλές χιλιάδες χρόνια για να ξαναγίνουν, ή εκατοντάδες σε πολλές περιπτώσεις. Άρα θα μιλάμε για μια καταστροφή μη αναστρέψιμη.


Αυτό όμως που κάνει τη διαφορά είναι η Ποσειδωνία, η οποία, είναι ένα ανώτερο φυτό.
Γι’ αυτό το βλέπουμε να ανθίζει και στο Ιόνιο. Η Ποσειδωνία είναι αυτή λοιπόν που διαμόρφωσε τη Μεσόγειο.
Είναι αυτή που με τα βαθιά της ριζώματα πλέον δημιούργησε παραλίες και οι παραλίες με την σειρά τους προστάτευσαν την ακτογραμμή. Άρα οφείλουμε τα πάντα λοιπόν στις Ποσειδωνίες και είναι καλό να το συνειδητοποιήσουμε πριν πάθουμε αυτό που πάθαμε στην Δυτική Μεσόγειο. Αυτό που έπαθε η Ισπανία, η Γαλλία μέσα από την άγνοιά της.
Τα υποβάθμισε αυτά τα οικοσυστήματα και αυτή τη στιγμή τα νερά της είναι πλέον θολά.
Έχουν πρόβλημα με την αλιεία, μεγάλο μεγαλύτερο από εμάς».


Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος