Σάββατο του Λαζάρου: Αναβιώνουν έθιμα σε όλη την Ελλάδα

Σάββατο του Λαζάρου σήμερα και σε πολλές περιοχές της χώρας μας αναβιώνουν έθιμα. Ένα από τα πιο γνωστά έθιμα είναι αυτό των ”Λαζαρίνων”, το οποίο λαμβάνει χώρα κυρίως στη Δυτική Μακεδονία.

Στη Φλώρινα γυναίκες με παραδοσιακές στολές στήνουν χορό στην κεντρική πλατεία της πόλης και αναβιώνουν «Τα Λάζαρα».

Το έθιμο «Τα Λάζαρα» στην Περιφερειακή Ενότητα της Φλώρινας συμβολίζει την ανάσταση την αναγέννηση και την νέα ζωή»

Στην Αγία Παρασκευή Κοζάνης, οι Λαζαρίνες τραγουδώντας περιδιαβαίνουν τους δρόμους και γυρίζουν από σπίτι σε σπίτι.

Το έθιμο προστάζει οι Λαζαρίνες να πάνε από κάθε δικό τους σπίτι. Εκεί, όπου θα ψάλλουν το τραγούδι, που είναι ανάλογα με την περίσταση.

Στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας κορίτσια ντυμένα στα λευκά, μετά την θεία Λειτουργία, λένε τα κάλαντα του Λαζάρου στους κεντρικούς δρόμους και την πλατεία της πόλης.

Οι Λαζαρίνες από το Αρσάκειο της Ροδόπης ανέστησαν τον Λάζαρο, έδιωξαν το κακό και καλωσόρισαν το καλό.

Τα “Λαζαράκια” αναβιώνουν στους Μυτιληνιούς της Σάμου. Γέμισαν μελωδίες τα στενά των Μυτιληνιών από τις παιδικές φωνές, που τραγούδησαν τα κάλαντα του Λαζάρου.

Τα “Λαζαράκια” αναβιώνει ο εκπολιτιστικός Επιμορφωτικός Σύλλογος Μυτιληνιών Σάμου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος