Running out of time – Η μαζικότερη σκυταλοδρομία για το περιβάλλον

Χιλιάδες δρομείς, ποδηλάτες και ιστιοπλόοι τρέχουν για να πετύχουν ένα επικό ρεκόρ 7.767 χιλιομέτρων χωρίς στάση από την Γλασκόβη της Σκωτίας έως την Αίγυπτο, στέλνοντας ένα μήνυμα για το κλίμα στους ηγέτες του κόσμου.

Χιλιάδες άνθρωποι ξεκίνησαν σήμερα ένα μακρινό ταξίδι για το Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου, όπου θα πραγματοποιηθεί η 27η διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Κρίση, από τις 6 έως τις 18 Νοεμβρίου 2022.

Ο Νίκος Πέτρου, πρόεδρος ελληνικής εταιρείας προστασίας της φύσης,  εξηγεί ότι οι συμμετέχοντας καλούνται να περάσουν τη σκυτάλη της ενημέρωσης και της εγρήγορσης, για το αύριο, που είναι ήδη εδώ. 72 είναι οι συμμετέχοντες από την Ελλάδα, όπου η σκυτάλη θα φτάσει στις 24 Οκτωβρίου και θα διανύσουν 1136 χλμ. προτού περάσουν μέσω του Αιγαίου στην Κύπρο στις 31 του μηνός.

Η σκυταλοδρομία είναι για ευαισθητοποίηση, αλλά και μια διαμαρτυρία.

Το Σύμφωνο της Γλασκόβης για το Κλίμα του 2021, που σχεδίαζε να μειώσει την χρήση άνθρακα δεν έχει τηρηθεί όπως λέει ο κ. Πέτρου.

Αυτό βεβαίως οφείλεται στην εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία και στον εκβιασμό της Μόσχας να δεχθεί η δύση τους όρους της για την προσάρτηση των κατεχομένων εδαφών, προκειμένου να υπάρχει επιστροφή στο πρότερο καθεστώς. Λόγω των ελλείψεων στο φυσικό αέριο η ευρωπαϊκές χώρες έκαναν στροφή στον λιγνίτη και άλλου είδους καύσιμα, σε κάθε τομέα της οικονομικής ζωής, αφήνοντας τις δεσμεύσεις τους για το κλίμα για το άγνωστο μέλλον. Οι πιέσεις που ασκούνται από διάφορες ομάδες σε αυτήν την περίοδο, μόνο επιπλέον προβλήματα προκαλούν και διευκολύνουν την ρωσική κυβέρνηση στο ενεργειακό της παιχνίδι.

Άλλωστε οι δεσμεύσεις των 160 χωρών στην Γλασκόβη, δεν είναι λυσιτελείς, ακόμη και με την υπόσχεση της Βραζιλίας για να αντιστρέψει έως το 2030 την αποψίλωση των δασών της ή της Ινδίας να αντλήσει το ήμισυ των ενεργειακών της αναγκών από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το φαινόμενο του θερμοκηπίου δεν είναι αντιστρέψιμο και μάλιστα με μέτρα τέτοιου τύπου.

Φαίνεται πως ήρθε η ώρα για την Αφρική να ηγηθεί των συζητήσεων για το κλίμα, σημειώνουν οι δυτικές χώρες. Η ήπειρος θα δοκιμαστεί σκληρά από την κλιματική κρίση και οι κάτοικοι της, θα πρέπει να πάρουν γενναίες αποφάσεις για τον τρόπο ζωής τους, ενώ σε πολλές περιοχές παραμένουν εξαρτώμενοι από την φιλανθρωπία του δυτικού κόσμου, ο οποίος όμως σταδιακά αντιμετωπίζοντας τα δικά του διογκούμενα προβλήματα δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος