Ρεκόρ εισαγωγών σε φρούτα και λαχανικά στην Ελλάδα

Μειωμένες στρεμματικά καλλιέργειες λόγω αυξημένου παραγωγικού κόστους και εποχική έλλειψη σε είδη φρούτων και λαχανικών τον Ιανουάριο, έφεραν περισσότερες εισαγωγές στην Ελλάδα τόσο από χώρες της ευρωπαϊκής ένωσης όσο και εκτός.

Οι εισαγωγές φρούτων και λαχανικών τον Ιανουάριο αυξήθηκαν κατά 31,36% φτάνοντας τους 47.070 τόνους έναντι 35.832 τον ίδιο μήνα του 2023.

Στην κορυφή της λίστας εισαγωγών τον Ιανουάριο είναι τα πορτοκάλια με το ποσοστό να αυξάνεται συγκριτικά με τον ίδιο μήνα πέρσι κατά 47.100%, ακολουθούν λάχανα με τις εισαγωγές να αυξάνονται στους 102 τόνους από τέσσερις, σπανάκι, κουνουπίδια, μπρόκολα, ντομάτες, κρεμμύδια και πατάτες.

Ακριβότερα φθάνουν στους πάγκους της λαϊκής τα εισαγόμενα φρούτα και λαχανικά. Οι καταναλωτές δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στα ελληνικά προϊόντα για λόγους οικονομίας αλλά και ποιότητας.

Αίγυπτος, Κύπρος, Γαλλία είναι οι κύριες χώρες εισαγωγής όσον αφορά τις πατάτες ενώ οι περισσότερες ποσότητες σε κρεμμύδια από Αίγυπτο, Ινδία και Αυστρία. Αύξηση στο μεταξύ κατά 32,9% κατέγραψαν το 2023 και οι κοινοτικές εισαγωγές από τρίτες χώρες όπως Κόστα Ρίκα, Ισημερινό, Αίγυπτο, Νότια Αφρική, Μαρόκο.

Οι Έλληνες παραγωγοί ζητούν τήρηση των ποιοτικών προδιαγραφών στα προϊόντα εισαγωγής από τρίτες χώρες, αυστηροποίηση ελέγχων για ενδεχόμενο ύπαρξης υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων και διασφάλιση μη ελληνοποιήσεων.

Ρεπορτάζ: Χριστίνα Συμεωνίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος