“Πράσινες” ταράτσες και αρωματικά φυτά σε δημοτικά κτίρια των Συκεών

Ανάμεσα σε αρωματικά φυτά πίνουν τον καφέ τους στο διάλειμμα τους οι δημοτικοί υπάλληλοι του δήμου Νεάπολης Συκεών. Με πρωτοβουλία του Δήμου και την αρωγή ενός προγράμματος ΕΣΠΑ στις ταράτσες των δημοτικών κτηρίων φυτεύτηκε ένα στρέμμα αρωματικών φυτών. Το μικροκλίμα άλλαξε και οι γειτονιές ευωδιάζουν.
H κάμερα της ΕΡΤ3 βρέθηκε στην ταράτσα του κτιρίου τεχνικών υπηρεσιών του δήμου Νεάπολης -Συκεών, που μοιάζει πλέον μ καταπράσινο λιβάδι γεμάτο αρωματικά φυτά με 10χιλιάδες 500 φυτά ( θυμάρι, λεβάντα, μέντα, δυόσμος, μαντζουράνα, ρίγανη, σάλβια κ.α.) να έχουν φυτευτεί σε 4 ταράτσες δημοτικών κτιρίων, τα οποία καλύπτουν συνολικά 930 τετραγωνικά μέτρα.
Τα πράσινα δώματα που είναι διαδεδομένα σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις είναι ένας σύγχρονος τρόπος να αποκτήσουν περισσότερο πράσινο οι πόλεις, να ομορφύνουν τα γκρίζα κτήρια, να αναβαθμιστεί η ποιότητα ζωής στα αστικά κέντρα. Ο δήμος Συκεών προτρέπει τους πολίτες να πρασινίσουν μπαλκόνια και ταράτσες. 

Για να δημιουργηθούν οι πράσινες ταράτσες έγιναν απαραίτητες μελέτες στατικότητας και μόνωσης των κτηρίων, αλλά και φυτοτεχνικές μελέτες για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των αρωματικών αυτών φυτών που επιλέχτηκε να φυτευτούν.

Το Πάρκο των ήχων

Σε φάση υλοποίησης περνά και το Πάρκο των Ήχων στην περιοχή Δροσιά, και περιβάλλεται από τις οδούς Μεσολογγίου, Πλαστήρα και Λευκάδος. Το συνολικό εμβαδό της έκτασης είναι 3.014,74 τμ. εκ των οποίων τα 1.907,74 τ.μ. αποτελούν χώρο πρασίνου. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 958.000 ευρώ και το μεγάλο τμήμα του πάρκου, που καλύπτεται από το ΕΣΠΑ και 280.000 ευρώ για το υπόλοιπο τμήμα που καλύπτεται από πόρους του δημοτικού ταμείου.

Στον χώρο αυτόν θα φυτευτούν 40 νέα δένδρα και 250 θάμνοι, καλλωπιστικά φυτά και αναρριχώμενα, ενώ θα εγκατασταθούν και τέσσερα μουσικά όργανα (μεταλλόφωνο, λιθόφωνο, όργανα μεταφοράς ήχου). Την όμορφη εικόνα συμπληρώνει ένα σιντριβάνι με παγκάκια, πέργκολες και ειδικούς διαδρόμους. Για τον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ του χώρου πρασίνου-Πάρκου των Ήχων και του οδοστρώματος της οδού Μεσολογγίου (εμβαδού 1.107 τ.μ.) θα γίνει διάνοιξη της οδού και κατασκευή πεζοδρομίου, με πρόβλεψη 12 θέσεων στάθμευσης αυτοκινήτων με εσωτερικό διάδρομο κίνησης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος