Πυρηνική ασφάλεια στην σκιά του πολέμου στην Ουκρανία

Σε ρωσικά χέρια βρίσκεται το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια τις τελευταίες ώρες, γεγονός που προκαλεί παγκόσμιο φόβο για τυχόν διαρροή ραδιενέργειας.

O Παντελής Οικονόμου, αναλυτής ΕΛΙΑΜΕΠ, Διδάκτωρ Πυρηνικής Φυσικής Πανεπιστημίου της Βιέννης μίλησε στην ΕΡΤ3 και την εκπομπή «ΟΜΙΚΡΟΝ 3» για το θέμα.

«Η συνέντευξη του Γενικού Διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας περιέχει επτά σημεία, τα οποία απηύθυνε και προς τους Ρώσους και προς τους Ουκρανούς.

Τα επτά αυτά σημεία πρέπει να τηρηθούν για να είναι ασφαλείς η λειτουργία του πυρηνικού κέντρου, που είναι πολύ ευαίσθητο και σπουδαίο. Ζητάει να τα συζητήσει αυτά τα σημεία με τους ίδιους, με Ρώσους και με Ουκρανούς και προτίθεται να ταξιδέψει ο ίδιος, κι αν συμφωνηθούν να ληφθούν τα μέτρα.
Τα μέτρα αυτά αφορούν όχι μόνο στη φυσική προστασία του αντιδραστήρα, που είναι το πρώτο, δηλαδή να μη βομβαρδιστεί ο αντιδραστήρας, αλλά και τα περιφερειακά κτήρια, που υπάρχουν γύρω, αυτά, που φυλάγουν τα απόβλητα, τα αναλώσιμα καύσιμα. Το προσωπικό, που χειρίζεται τους αντιδραστήρες, ναι μεν παραμένει το ίδιο αυτή τη στιγμή, είναι Ουκρανοί αλλά τον έλεγχο τον έχουν οι Ρώσοι, τα ρωσικά στρατεύματα. Ένα από τα σημεία είναι το προσωπικό να έχει ευχέρεια επικοινωνίας, να μη δουλεύει υπό πίεση», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ.Οικονόμου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος