Πύραυλος σε πτήση από φοιτητές του Πανεπιστημίου Δ. Μακεδονίας

Έτοιμος προς εκτόξευση από ένα πεδίο βολής στην Κοζάνη είναι ο μήκους δύο μέτρων πύραυλος,  που κατασκεύασε ομάδα φοιτητών του Πανεπιστημίου Δ. Μακεδονίας, προκειμένου να λάβει μέρος στον διεθνή διαγωνισμό πυραυλικής, Spaceport America Cup με άλλες 150 ομάδες από όλο τον κόσμο.

Ο καθηγητής των φοιτητών Βαγγέλης Τόλης επιβλέπει την εργασία και την ασφάλεια των παιδιών, δίνοντας τις κατευθυντήριες γραμμές. Η ομάδα έχει σκοπό να  κατασκευάσει έναν πύραυλο μήκους δύο μέτρων από αλουμίνιο. Ο κινητήρας  στερεού καυσίμου που κατασκευάστηκε από τους φοιτητές χρησιμοποιεί ένα μίγμα νιτρικού καλίου και δεξτρόζης, ένα είδος ζάχαρης, εξηγεί ο Νίκος Παγώνης από το τμήμα χημικών. Ακολούθως το μίγμα χυτεύεται σε καλούπι για να υπάρξει το τελικό προϊόν.

Ο  καθηγητής Παντελής Αγγελίδης εξηγεί ότι η εκτόξευση θα γίνει από κάποιο πεδίο βολής του στρατού, και καθώς είναι μια δράση που δεν έχει προηγούμενο, αναμένονται να δοθούν οι σχετικές άδειες. Οι δοκιμές επί του εδάφους είναι δύσκολες και κοστίζουν. Έτσι, οι δοκιμές εκτόξευσης του πυραύλου πραγματοποιούνται με την μοντελοποίηση μέσω κομπιούτερ, σημειώνει ο φοιτητής Ηρακλής Μπαλατσούκας.

Όλη η κατασκευή, η μελέτη, το καύσιμο, ο σχεδιασμός της ατράκτου, το ηλεκτρονικό σύστημα, οι στατικές δοκιμές και όλες οι προπαρασκευαστικές εργασίες έχουν πραγματοποιηθεί από την ομάδα των φοιτητών τον τελευταίο χρόνο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος