«Πρωτεύει» στο δημογραφικό πρόβλημα η Βόρεια Ελλάδα

Αστυφιλία, έλλειψη υποδομών και επαγγελματικών ευκαιριών είναι οι βασικοί λόγοι, που η ελληνική περιφέρεια παρουσιάζει τα τελευταία 14 χρόνια εικόνα ερήμωσης και εγκατάλειψης

Η δημογραφική αιμορραγία πλήττει κυρίως τη Βόρεια Ελλάδα. Μελέτη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, υπό τον καθηγητή του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης, Νικόλα Καρανικόλα, καταγράφει ότι οι 11 από τους 19 Δήμους με τη μεγαλύτερη μείωση πληθυσμού μεταξύ 2011 και 2021 βρίσκονται στη Μακεδονία.

Αρνητικές πρωτιές καταγράφουν οι Δήμοι Νέας Ζίχνης, Κάτω Νευροκοπίου, Θέρμου, Παρανεστίου και Δωδώνης, με την πληθυσμιακή απώλεια να κυμαίνεται από 25 έως 33%.

Το πρόβλημα είναι εντονότερο στους μικρούς, τους ημιορεινούς και τους πεδινούς δήμους της Βόρειας Ελλάδας, ενώ επεκτείνεται ακόμα και σε πρωτεύουσες νομών, όπως για παράδειγμα τα Γρεβενά. 

Ο κύριος λόγος για την εσωτερική μετανάστευση είναι η εύρεση εργασίας, αφού πολλοί εγκαταλείπουν την ελληνική περιφέρεια με προορισμό τα μεγάλα αστικά κέντρα, διεκδικώντας μια καλύτερη ζωή. 

Την τάση της φυγής προς τις μεγαλουπόλεις επιβεβαιώνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με τα οποία το 50% του πληθυσμού στην Ελλάδα είναι συγκεντρωμένο στις περιφέρειες της Αττικής και της Κεντρικής Μακεδονίας. Ακολουθούν η Θεσσαλία, η Δυτική Ελλάδα, η Κρήτη, η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και η Πελοπόννησος. 

Το γεγονός ότι η Ελλάδα γερνά με πολύ γρήγορους ρυθμούς, αφού οι γεννήσεις μειώνονται χρόνο με το χρόνο, αποτυπώθηκε και στην απογραφή του 2021. Ο μισός πληθυσμός της Ελλάδας είναι άνω των 46 ετών, ενώ περισσότεροι από 1 στους 5 κατοίκους της χώρας είναι άνω των 65 χρόνων.

Ρεπορτάζ: Χρήστος Τσαλικίδης, Ελένη Καμπάκη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος