Προσβασιμότητα των ατόμων με προβλήματα όρασης σε χώρους πολιτισμού

Η προσβασιμότητα ατόμων με προβλήματα όρασης σε μουσεία, ανοιχτούς συναυλιακούς χώρους αλλά και σε χώρους πολιτισμού είναι ένα ζήτημα, που απασχολεί πολλούς ανθρώπους.

Η υπεύθυνη ευρωπαϊκών προγραμμάτων κέντρου εκπαίδευσης-αποκατάστασης τυφλών, Κατερίνα Αθανασιάδου μίλησε στην ΕΡΤ3 και την εκπομπή «Ώρα Θερινή» για το πώς μπορεί να συμβάλλει η τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη στην προσβασιμότητα των ατόμων αυτών.

«Συνεργαζόμαστε με το Πανεπιστήμιο της Μπολόνια, την αρχιτεκτονική σχολή του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης και ένα πανεπιστήμιο από την Πολωνία και προσπαθούμε με το πρόγραμμά μας, που είναι πρόγραμμα του Erasmus να κάνουμε την ιστορία της αρχιτεκτονικής προσβάσιμη σε άτομα με αναπηρία στην όραση. Για να το πετύχουμε αυτό, το κάνουμε με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης», δήλωσε αρχικά η Κ. Αθανασιάδου.

«Οι αρχιτέκτονες του προγράμματος έχουν επιλέξει διάφορα πολύ αντιπροσωπευτικά μνημεία, τα οποία καθορίζουν και κάποιες εποχές, ρεύματα ανάλογα με το ενδιαφέρον, που έχουν τα μαθήματα, που διδάσκουν στους φοιτητές. Μέσα σε αυτά είναι και η Ακρόπολη, βυζαντινά μνημεία από την πόλη της Θεσσαλονίκης και σίγουρα υπάρχουν και κάποια ρωμαϊκά κι έχουμε φυσικά και κάποια ελληνιστικά, που είναι στον χώρο της Τουρκίας», ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά τη συμβολή της τεχνολογίας η Κατερίνα Αναθασιάδου τόνισε: «Θα κάνουμε σε όλη την πορεία των μαθημάτων 3D εκτυπώσεις των μνημείων αυτών ώστε να μπορούν απτικά να τα αγγίζουν τα άτομα με αναπηρία στην όραση. Εκεί έρχεται και η τεχνητή νοημοσύνη, όπου θα μπουν τσιπάκια, που θα δίνουν περιγραφές των εικόνων από μια τεράστια βάση δεδομένων».

Τέλος, πρόσθεσε ότι: «Έχουμε κάνει κρούση και θα κάνουμε συνεργασία και με την αρχιτεκτονική σχολή του ΑΠΘ και θα γίνει μία ηλεκτρονική πλατφόρμα διαδικτυακών μαθημάτων, η οποία θα είναι ελεύθερα προσβάσιμη και θα μπορούν από όλο τον κόσμο να μπαίνουν και να παίρνουν τις πληροφορίες. Θα είναι στα αγγλικά, τα ελληνικά, τα ιταλικά και τα τουρκικά».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος