Προστασία από το μελάνωμα εν μέσω πανδημίας

Η πανδημία έχει προκαλέσει πολλαπλά προβλήματα οικονομικά, κοινωνικά και κυρίως υγειονομικά. Οι περιορισμοί που επεβλήθησαν και ο φόβος των επαφών ανέστειλαν σε μεγάλο βαθμό την προσέλευση του κόσμου στους ιατρούς και στα εξεταστικά κέντρα για τις εξετάσεις, που θα έπρεπε να πραγματοποιήσουν. Έτσι παραμέλησαν σοβαρές νόσους, εξηγεί ο Αιμίλιος Λάλας, δερματολόγος-αφροδισιολόγος – αναπλ. καθηγητής Ιατρικής Σχολής Α.Π.Θ..  Τον περασμένο χρόνο διαπιστώθηκε μια μείωση στις καταγραφές προβλημάτων του δέρματος, όπως και καθυστέρηση στο στάδιο διαπίστωσης της πάθησης. Από τις καοήθεις μορφές σπίλων στο δέρμα μόνο το 1% είναι μελανώματα. Εν τούτοις, πρόκειται για τον πιο επικίνδυνο τύπο, γιατί εμφανίζει πιθανότητες μετάστασης. Υπάρχουν κάποια σημάδια  που πρέπει να μας ανησυχήσουν, επισημαίνει ο κ. Λάλας, όπως αλλαγή στο χρώμα, στο μέγεθος, ή στην συμμετρία ενός σπίλου. Σε κάθε περίπτωση με την έγκαιρη επίσκεψη στον γιατρό αποτρέπονται δυσάρεστες εξελίξεις.

Ο ήλιος είναι πηγή ζωής, αλλά χρειάζεται προσοχή, υπενθυμίζει ο κ. Λάλας. Αποφεύγουμε τις υπερβολές την άσκοπη έκθεση στον ήλιο κυρίως τις ώρες με την μεγαλύτερη επικινδυνότητα, ενώ παίρνουμε όλα τα μέτρα προστασίας, γυαλιά, αντηλιακό, καπέλο και αποφυγή κάποιων παραγόντων που ενεργούν επιβαρυντικά, όπως το σολάριουμ.

Όσον αφορά την νέα μετάλλαξη Δέλτα, του κορωνοϊού, την γνωστή ινδική, η οποία παίρνει παγκόσμιες διαστάσεις, μέχρι στιγμής είναι γνωστό πως είναι απλώς μεταδοτικότερη, τονίζει ο κ. Λάλας. Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι έχει άλλες μεγαλύτερες συνέπειες ή ότι δεν καλύπτεται από τα εμβόλια. Επομένως, η χαλάρωση των μέτρων και το άνοιγμα τομέων της οικονομίας δεν προκαλεί κάποιο πρόβλημα, εφ’  όσον συνεχίζονται οι εμβολιασμοί και δημιουργηθεί τείχος ανοσίας στον πληθυσμό.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος