Σχεδόν τα 3/4 των ερωτηθέντων, περίπου το 74%, δήλωναν προσφάτως στο Ευρωβαρόμετρο ότι νιώθουν πολίτες της Ευρώπης και το ποσοστό αυτό ήταν το υψηλότερο, που έχει καταγραφεί τα τελευταία 20 χρόνια.
Αντιστοίχως, το υψηλότερο ποσοστό κατέγραφε και η εμπιστοσύνη στην ΕΕ για πρώτη φορά από το 2007, φτάνοντας το 51%. Η στάση των Ευρωπαίων πολιτών απέναντι στην Ένωση, όμως, είναι αμφίθυμη κι αυτό σχετίζεται άμεσα, όπως δείχνουν τα στοιχεία, με το γεγονός ότι τα κέντρα των αποφάσεων μοιάζουν να βρίσκονται πολύ μακριά από τους πολίτες στα κράτη- μέλη και τις πραγματικές τους ανάγκες.
Ο Παναγιώτης Μαργέτης είναι Δήμαρχος Μεγαρέων. Στο πλαίσιο του προγράμματος τοπικών Συμβούλων της ΕΕ, που πραγματοποιείται με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είχε την ευκαιρία μαζί με άλλους τοπικούς και περιφερειακούς εκπροσώπους να ζήσει από κοντά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων στην Ε.Ε.
Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, οι αιρετοί της τοπικής και της περιφερειακής αυτοδιοίκησης παρακολούθησαν συζητήσεις και συνεδριάσεις των ευρωπαϊκών οργανισμών, συνάντησαν ανώτατους αξιωματούχους και δικτυώθηκαν με συναδέλφους τους από άλλα κράτη- μέλη, μεταφέροντας τη φωνή των τοπικών κοινωνιών στο κέντρο λήψης των ευρωπαϊκών αποφάσεων.
Περίπου 4000 αιρετοί από όλη την Ευρώπη συμμετέχουν στο δίκτυο των τοπικών αιρετών της ΕΕ, το οποίο διευρύνεται όλο και περισσότερο. Έργο όσων συμμετέχουν είναι να ενημερώνουν τους πολίτες τους για τις πολιτικές και τις δράσεις της ΕΕ και να ενθαρρύνουν τη συμμετοχή τους στο ευρωπαϊκό εγχείρημα.
Αποστολή στις Βρυξέλλες: Κάλλη Ζάραλη
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος