Πρόγραμμα  ανασυγκρότησης της βόρειας Εύβοιας

Η Βόρεια Εύβοια αποκτά νέα προοπτική μετά την καταστροφή, που υπέστη από τις πυρκαγιές. 71 έργα και δράσεις ύψους 389 εκατ. ευρώ δίνουν ελπίδα για την  οικοδόμηση ενός περιβαλλοντικά και οικονομικά καλύτερου μέλλοντος.

Στην σύσκεψη της περασμένης Δευτέρας υπό τον πρωθυπουργό, παραδόθηκε η  μελέτη στρατηγικού σχεδιασμού για την ανασυγκρότηση της βόρειας Εύβοιας και δόθηκε το εναρκτήριο λάκτισμα για την υλοποίηση των έργων και των δράσεων που περιλαμβάνει το  πρόγραμμα.

Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο έργο που προβλέπει 300. εκατ. ευρώ για δράσεις ανακούφισης και άμεσης αποκαταστάσεως και 390 εκατ. για την χρηματοδότηση του σχεδίου “Εύβοια Μετά”, το οποίο εμπλέκει τον Α΄ και τον Β΄ βαθμό αυτοδιοίκησης. 30 έργα και δράσεις έχουν ήδη ξεκινήσει ή ολοκληρωθεί και 41 θα ξεκινήσουν έως το τέλος του 2023.

Ο Φάνης Σπανός, περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, εξηγεί πως όλες οι αποφάσεις ελήφθησαν έπειτα από πολλές συναντήσεις και συζητήσεις με την τοπική κοινωνία και όλες οι προτάσεις εντάχθηκαν στο μικροσκόπιο των ειδικών επιστημόνων, προκειμένου να είναι άρτιο και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες τόσο των κατοίκων όσο και του περιβάλλοντος.

Το έργο καθοριστικής σημασίας αφορά τον νέο οδικό άξονα Ψαχνών – Στροφυλιάς, Στροφυλιάς – Ιστιαίας και τους πέντε κλάδους του, ενώ  κορυφαία μεταρρύθμιση αποτελεί ο Βιώσιμος Καθαρισμός του Νέου Δάσους. Όπως αναφέρει ο κ. Σπανός όσον για το πρώτο η σύμβαση υπογράφεται την επομένη εβδομάδα από το υπουργείο Υποδομών και προχωρά άμεσα η υλοποίηση του.

Ο Βιώσιμος Καθαρισμός αφορά μια προσεγμένη ανθρώπινη παρέμβαση, χωρίς να διαταραχθεί η  φυσική αναγέννηση του δάσους, σημειώνει ο κ. Σπανός.

Για την προστασία της βόρειας Εύβοιας υλοποιήθηκαν έργα πρόληψης και αποκατάστασης, με αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις, αντιδιαβρωτικά έργα, επισκευή υποδομών και αντιπυρική προστασία του δάσους. Στο ίδιο πλαίσιο σχεδιάστηκαν και εφαρμόστηκαν σχέδια για την στήριξη των επαγγελματιών, ρητινοκαλλιεργητών, μελισσοκόμων, κτηνοτρόφων και καλλιεργητών, ενώ το North Evia Pass αφορά μια επιτυχημένη πρωτοβουλία, που αναπτύχθηκε για την στήριξη του τουρισμού και των επιχειρήσεων της περιοχής.

Όπως είπε ο κ. Σπανός, πρόκειται για έργα με επενδύσεις που θα δώσουν βαρύτητα στον αναπτυξιακό- τουριστικό τομέα, ώστε η Βόρεια Εύβοια να γίνει πυλώνας της οικονομικής ανάπτυξης.

Πρόκειται για ένα ολιστικό και ανθρωποκεντρικό πρόγραμμα που καλύπτει όλες τις πλευρές και τις ανάγκες του δημόσιου και του ιδιωτικού χώρου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος