Προχωρούν οι διαδικασίες απαλλοτρίωσης στην “κόκκινη ζώνη” των Αναργύρων

Στις 10 Ιουνίου 2017 μια τεράστια κατολίσθηση στο ορυχείο Αµυνταίου, άλλαξε το τοπίο. Σήμερα η ΔΕΗ προχωρά στην απαλλοτρίωση των εκτάσεων, στις οποίες είχαν  προκληθεί ζημίες.

Η κατολίσθηση είχε προκαλέσει εκτεταμένες ρηγματώσεις  σε δρόμους και σπίτια,  καθιστώντας τα µη κατοικήσιμα. Το χωριό κηρύχτηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και πάνω από 100 οικογένειες υποχρεώθηκαν να το εγκαταλείψουν.

Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Θωμαή Αδάμου επισκέφτηκε την περιοχή για να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι, πως εξελίσσεται η υπόθεση.  Πεντέμισι χρόνια περίμεναν οι κάτοικοι της περιοχής για να μπορέσει να επιλυθεί το πρόβλημα τους. Τελικά τον Μάιο του 2022 ελήφθη η απόφαση για τις αποζημιώσεις και τώρα αναμένουν την μετεγκατάσταση του οικισμού.

Η λεγόμενη «κόκκινη ζώνη», αφορά μια έκταση 188 στρεμμάτων, που βρίσκεται στα όρια του οικισμού και περιλαμβάνει κυρίως χωράφια και μια οικία. Αυτή η έκταση δεν είχε συμπεριληφθεί στην αρχική απαλλοτρίωση του οικισμού γιατί ήταν εκτός των ορίων του οικισμού.

Ο Γιώργος Τσισμαλίδης, πρόεδρος τοπικής κοινότητας Αναργύρων, αναφέρει ότι η απαλλοτρίωση έχει πλέον τελειώσει και μέσα στο 2023 οι κάτοικοι θα λάβουν τα χρήματα, όπως ορίστηκε, δηλαδή έπειτα από 18 μήνες και αφού αναρτηθούν από την Περιφέρεια οι πίνακες με τα ποσά των αποζημιώσεων ανά δικαιούχο. Αυτό έχει ολοκληρωθεί και η απόφαση αφορά το σύνολο των δικαιούχων. Εκείνο που μένει σε εκκρεμότητα είναι να μετεγκατασταθεί το χωριό στην θέση Κουρί Πτολεμαΐδας, την οποία επέλεξαν οι κάτοικοι. Αυτό σημαίνει και αλλαγή δήμου στον οποίο θα υπάγονται στο εξής. Από τον Δήμο Αμυνταίου στον Δήμος Εορδαίας. Εκείνο που εκκρεμεί είναι να υπογραφούν οι μελέτες για το πολεοδομικό σχέδιο, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι αναγκαίες υποδομές. Στόχος είναι ο νέος οικισμός να διατηρήσει το παραδοσιακό ύφος που είχε ο παλαιός, και ήδη οι κάτοικοι έχουν καταθέσει τις προτάσεις τους.

Έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία με την ΔΕΗ, σημειώνει ο κ. Τσισμαλίδης, που βλέπει επιτέλους το τέλος της ταλαιπωρίας που υπέστησαν οι συντοπίτες του.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος