«Πράσινο» υδρογόνο, μία από τις καθαρές ενεργειακές λύσεις του μέλλοντος

Array

Το «πράσινο» υδρογόνο δηλαδή το υδρογόνο που παράγεται αφήνοντας μηδενικούς ρύπους αποτελεί για πολλούς μία από τις ενεργειακές λύσεις του μέλλοντος.

Ο δρ. Βασίλης Γρηγορίου διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και συνιδρυτής της Advent Technologies, της «ελληνικής καταγωγής» εταιρίας πράσινης ενέργειας που έχει εισαχθεί στο αμερικανικό χρηματιστήριο εξηγεί μιλώντας στο Ο3 της ΕΡΤ3 τις διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθηθούν σταδιακά ώστε από τον λιγνίτη που δεν είναι ένα καθαρό καύσιμο να φτάσουμε στην παραγωγή καθαρού υδρογόνου με βάση τις επιταγές της Ε.Ε. η οποία προτίθεται να επενδύσει 500 δις. ως το 2050 για να γίνει το υδρογόνο ένα από τα σημαντικά καύσιμα στην Ευρώπη.

Πριν την τελική λύση που είναι το πράσινο υδρογόνο οποιαδήποτε ενδιάμεση λύση είναι στη σωστή κατεύθυνση παρατήρησε ο κ. Γρηγορίου ο οποίος αναφέρθηκε στην πρόταση «White Dragon» που κατέθεσε στην κυβέρνηση ομάδα μεγάλων εταιριών (η Εθνική Ελλάδος στην ενέργεια σύμφωνα με τον ίδιο) για την ανάπτυξη ενός καινοτόμου, ολοκληρωμένου έργου πράσινου υδρογόνου στην ελληνική επικράτεια. Όπως εξήγησε ο κ. Γρηγορίου το έργο αφορά την απολιγνιτοποίηση της Δυτικής Μακεδονίας με τη σταδιακή αντικατάσταση των λιγνιτικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από καθαρές μορφές ενέργειας με τελικό στόχο την απανθρακοποίηση του ενεργειακού μίγματος της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τον ίδιο πρόκειται για την καλύτερη λύση σε εθνικό επίπεδο οπότε υπάρχει η προσδοκία ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δώσει γρήγορα το πράσινο φως για να αρχίσει το έργο μέσα στο 2022.

Στους πολίτες η ενεργειακή μετάβαση θα φτάσει με πιο ενισχυμένες μπαταρίες ηλεκτροκίνησης για φορτηγά, λεωφορεία κλπ με κυψελίδες υδρογόνου ώστε να ξεπεραστεί το ντίζελ ως καύσιμο κίνησης.

Σε ότι αφορά τα πρακτικά ζητήματα αποθήκευσης ή άμεσης χρήσης του υδρογόνου, τη μορφής στην οποία θα χρησιμοποιείται, θα αποθηκεύεται και θα διοχετεύεται ο κ. Γρηγορίου είπε ότι δεν υπάρχει μόνο μία λύση αλλά ανάλογα με την εφαρμογή θα χρησιμοποιείται υγροποιημένο, συμπιεσμένο ή σε άλλη μορφή το υδρογόνο.

Πάντως το πρώτο πλοίο που θα μεταφέρει υγροποιημένο υδρογόνο από την Αυστραλία στην Ιαπωνίας είναι έτοιμο έχει καθελκυστεί και θα κάνει το πρώτο του ταξίδι τον προσεχή Οκτώβριο. Το ενεργειακό project στηρίζεται και χρηματοδοτείται από τις κυβερνήσεις των δύο χωρών.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος