ΠΟΠΕΚ: Η μείωση του φόρου στα καύσιμα

Με την τιμή των καυσίμων να σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, οι ανακοινώσεις της Κομισιόν μπορεί να αντιστρέψουν την κατάσταση και η αύξηση του πετρελαίου να αγγίξει τις τιμές του αερίου.

Από την Κομοτηνή η δημοσιογράφος Βασιλική Μαχαίρα μεταφέρει το κλίμα που επικρατεί. Θετική είναι η ανταπόκριση στις ανακοινώσεις του οικονομικού επιτελείου για μείωση του πετρελαίου θέρμανσης. Το επίδομα στο πετρέλαιο θέρμανσης θα είναι διπλάσιο για πολλούς, ενώ όλοι θα λάβουν επιδότηση 0,25 λεπτά στην αντλία.

Υπάρχει μια σταδιακή πτώση της τιμής των καυσίμων, τονίζει ο Γιώργος Τζαμπαζλής, μέλος Δ.Σ. Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων. Οι τιμές της βενζίνης κυμαίνονται στο 1,950 – 1,970, ενώ το πετρέλαιο κυμαίνεται μεταξύ 1,850 – 1,860 € το λίτρο.

Ωστόσο, η ανακοίνωση ότι θα κοπεί η επιδότηση των 0,15 λεπτών στο πετρέλαιο κίνησης, πιθανόν να ακολουθήσει αύξηση, που θα ξεπεράσει τις τιμές της βενζίνης. Εάν φύγει η επιδότηση τότε οι τιμές των μεταφορικών θα εκτιναχθούν στα ύψη και όλα τα εμπορεύματα ακολουθούν τις αυξήσεις των τιμών της ενέργειας.

Όσον αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης ο κ. Τζαμπαζλής εκτιμά ότι θα φτάσει το 1,40- .1,45 € και η επιδότηση του θα είναι στα 25 λεπτά.

Θα μπορούσε να υπάρχουν διαφορετικές ζώνες επιδοτήσεων των τιμών με μεγαλύτερες στην βόρειο Ελλάδα στο ένα ευρώ και μικρότερες για πιο ευνοημένες περιοχές κλιματικά.

Σύμφωνα με τον κ. Τζαμπαζλή καταγράφεται μεγάλη διαρροή συναλλάγματος προς την Βουλγαρία, λόγω της διαφοράς των τιμών. Αυτό εκτιμάται σε 700.000 λίτρα καύσιμα τον μήνα που σημαίνει 900.000 € σε φόρους. Αν από αυτό το ποσό θα μπορούσε να δοθεί μια μεγαλύτερη επιδότηση στις περιοχές που αιμορραγούν προς γειτονικές χώρες, το όφελος θα ήταν πολλαπλάσιο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος