Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης η ιστορική πόλη της Ελευσίνας

Μία από τις πέντε πιο σημαντικές ιερές πόλεις της αρχαιότητας, η πόλη των μυστηριακών τελετουργιών, η Ελευσίνα, είναι το νέο κόσμημα στον κατάλογο των Πολιτιστικών Πρωτευουσών της Ευρώπης για το 2023.

Η Δέσποινα Γερουλάνου, πρόεδρος του Δ.Σ. «2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης», αναφέρει την Τιμισοάρα και το Βέσπρεμ της Ουγγαρίας που επίσης φέρουν τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2023.

Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης η ιστορική πόλη της Ελευσίνας

Σε κάθε πόλη που κερδίζει αυτόν τον τίτλο δίνεται η δυνατότητα να προβάλλει τον πολιτισμό της και να κερδίσει μακροπρόθεσμα σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο.  Ο θεσμός αναδεικνύει τον πλούτο και την πολυμορφία των πολιτισμών της Ευρώπης, δίνει ώθηση στον βιώσιμο τουρισμό και προωθεί την ανάπτυξη των πόλεων μέσω του πολιτισμού. Υπάρχει ένα κοινό που επιλέγει να επισκεφτεί αυτές τις πόλεις και να τις γνωρίσει από κοντά.

Το φυσικό λιμάνι της αρχαιότητας, η γενέτειρα του Αισχύλου, με το ιερό της Ελευσίνας στο Θριάσιο Πεδίο, συνεχίζει τον αέναο  κύκλο της ζωής: την καθόδου –  απώλειας, της αναζήτησης και της ανάβασης. Η Δήμητρα και η κόρης της Περσεφόνη αποτραβήχτηκαν στα έγκατα της γής. Το τοπίο άλλαξε και από τον 19ο αιώνα στην πορεία της αναζήτησης μεταμορφώθηκε σε ένα από τα μεγαλύτερα βιομηχανικά της κέντρα.

Ο πολιτιστικός πλούτος του παρελθόντος σε συνδυασμό με μια εγκαταλελειμμένη βιομηχανία, μιας άλλης εποχής, μπορούν να αποτελέσουν την πορεία ανάβασης. Η  αναγέννηση, ένα ταξίδι για μυημένους και μη ξεκινά στις 4-5 Φεβρουαρίου, οπότε θα πραγματοποιηθεί η τελετή έναρξης των εκδηλώσεων, που ακολουθούν τρείς θεματικούς άξονες: Άνθρωπος-Κοινωνία, Περιβάλλον και Εργασία.

Το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου, στο παράκτιο μέτωπο θα λάβει χώρα μια εντυπωσιακή εκδήλωση και ένα «πολύχρωμο» πρόγραμμα με εκθέσεις, συναυλίες, DJ πάρτι και παράλληλες εκδηλώσεις σε όλη την πόλη, που ολοκληρώνεται το βράδυ της επόμενης ημέρας.

Σύμφωνα με την κ. Γερουλάνου, το Σάββατο καταφθάνουν στην Ελευσίνα τέσσερις Πομπές, θαλάσσιες και χερσαίες: καλλιτέχνες από το Βέλγιο, που διανύουν πεζή 3.000 χλμ. σε όλη την Ευρώπη, στην μεγαλύτερη προσκυνηματική πομπή στην ιστορία της Ελευσίνας. Το Ελευσίνιο Κίνημα, με 14 συλλόγους που συνθέτουν το πολιτισμικό μωσαϊκό της πόλης,ενώ δεκάδες Ημεροδρόμοι με αφετηρία τον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού, βαδίζουν εν τάχει τα 21 χλμ. της Ιεράς Οδού, από την Αθήνα έως την πόλη της Ελευσίνας.

Μια γιορτή στα χνάρια της ιστορίας και της μυθολογίας, το ελάχιστο που οφείλει από  πλευράς διοργανωτών και συμμετεχόντων είναι η γνώση της ιστορίας, προκειμένου η Περσεφόνη να μην αποκοιμηθεί για πάντα στην αγκαλιά της γης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος