Η ιστορία ελληνικών πόλεων ζωντανεύει μέσα από εικόνες, μαρτυρίες και σπάνιο αρχειακό υλικό στη νέα σειρά ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ, «Πόλεις», που κάνει πρεμιέρα την Πέμπτη 26 Μαρτίου 2026, στις 20:00, στην ΕΡΤ3, με ένα επεισόδιο αφιερωμένο στη Χαλκίδα — μια πόλη όπου το παρελθόν και το παρόν συναντιούνται διαρκώς στο πέρασμα του Ευρίπου.
Κάθε επεισόδιο ξεδιπλώνει την ιστορία μιας πόλης μέσα από αφηγήσεις ανθρώπων που ζουν σε αυτήν ή έχουν συνδέσει τη ζωή και την έρευνά τους μαζί της. Με βασικό άξονα τους δύο τελευταίους αιώνες, αλλά και σύντομες αναφορές σε παλαιότερες εποχές –όπως η Οθωμανική, η Ενετική, η Βυζαντινή, η Ρωμαϊκή και η Ελληνιστική– συντίθεται το ιστορικό πορτρέτο κάθε πόλης, εμπλουτισμένο με στοιχεία από τον πολιτισμό, την οικονομία, την κοινωνική ζωή, την πολεοδομία και την αρχιτεκτονική της.
Για την παραγωγή μίλησαν στην εκπομπή “Μέρα με Χρώμα”, της ΕΡΤ3, ο σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ Βαγγέλης Ευθυμίου και η αρχισυντάκτρια Μαρία Κουφοπούλου.
“Η σειρά «Πόλεις» είναι μία ιστορική σειρά, που ο στόχος και η ιδέα ήταν και να επανανακαλύψουμε την ιστορία της πόλης από τα ύστερα οθωμανικά χρόνια μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα ή μέχρι τη δεκαετία του 1980”, δήλωσε η κα. Κουφοπούλου
Την ιδέα του για το ντοκιμαντέρ σχολίασε με την σειρά του ο σκηνοθέτης της σειράς, Βαγγέλης Ευθυμίου “Δεν είχε ενδιαφέρον για μένα η ιστορία στο σχολείο, φαντάζομαι για πολλούς. Στη συνέχεια κάποια βιβλία και κάποιοι άνθρωποι με βοήθησαν να μπω σε αυτόν τον κόσμο. Πιστεύω ότι με εξέλιξε. Η ιστορία μπορεί να μας εξελίξει όλους και το κομμάτι με τους τελευταίους αιώνες μπορεί να μας ακουμπήσει και πιο εύκολα”, ανέφερε.
Στη συνέχεια οι δυο καλεσμένοι μίλησαν για το πλούσιο αρχειακό υλικό της ΕΡΤ που συνέβαλε αρκετά στην δημιουργία της εκπομπής, ενώ δεν παρέλειψαν να αναφέρουν και την προθυμία της τοπικής κοινωνίας να εμπλακεί στην ανάδειξη της ιστορίας των πόλεών τους.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος