Παρόμοια ευρήματα στον Έβρο και στην Πομπηία

Βαδίζουμε πάνω σε αρχαίους κόσμους. Όσοι βέβαια διαθέτουν τέτοια ιστορική πολυτέλεια. Πανδημία και κακοκαιρία εκ πρώτης όψεως ήταν ένας κακός συνδυασμός. Τελικά η έντονη βροχόπτωση και η περιορισμένη έξοδος προς άσκηση συνετέλεσαν για να αποκαλυφθεί από κάτοικο της Μαρώνειας ένα άγαλμα από το Ρωμαϊκό πρόπυλο, που οδηγούσε πιθανόν στην αγορά της πόλεως. Ο Θεόδωρος Περβανάς αφηγείται πως τα βήματα τον οδήγησαν εκεί.

Σημαντικά κτίσματα της ρωμαϊκής περιόδου βρίσκονται εκατέρωθεν του σημερινού λιμανιού της Μαρώνειας. Η πόλη, υπό ρωμαϊκή κυριαρχία από το 178 π.Χ., θεωρείτο ήδη αρχαία. Η ιστορία της μετρούσε 14 αιώνες. Ο Μάρωνας, ιερέας του Απόλλωνα στην Ίσμαρο της Θράκης, αναφέρεται στην Οδύσσεια  του  Ομήρου. Η Μαρώνεια ιδρύθηκε από Χιώτες, στις νοτιοδυτικές πλαγιές του ΄Ισμαρου, τον 7ο  π.Χ. αιώνα. Το 79 μ.Χ., η στάχτη του Βεζούβιου σκέπασε την Πομπηία και διέσωσε τους θησαυρούς της. Πολλοί εξεπλάγησαν πρόσφατα από την αποκάλυψη μιας τελετουργικής άμαξας που βρέθηκε στην πόλη της αμάλθειας. Μόνο στην Θράκη βρέθηκαν παρόμοιες. Συγκεκριμένα στον τύμβο της Μικρής Δοξιπάρας-Ζώνης 30 χιλ. από το Διδυμότειχο. Τα ευρήματα Δοξιπάρας- Ζώνης έγιναν γνωστά το 2000 εξηγεί η Δόμνα Τερζοπούλου, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Έβρου. Στον τύμβο βρέθηκαν επίσης πέντε άμαξες, μαζί με τους νεκρούς, μέλη μιας πλούσιας οικογένειας γαιοκτημόνων, και τα κτερίσματά τους. Οι άμαξες, με τις οποίες μεταφέρθηκαν οι νεκροί στον τύμβο, ενταφιάστηκαν στον ίδιο χώρο μαζί με τα υποζύγια τους. Πρόκειται για σπάνιο εύρημα για τα ευρωπαϊκά δεδομένα και τώρα η κατασκευή ενός εκθεσιακού χώρου, πάγιο αίτημα πολλών ετών, θα τα φιλοξενήσει και θα τα αναδείξει.

Πως όμως ταξίδεψαν παρόμοιας κατασκευής άμαξες από τον Έβρο έως την Πομπηία;  Η Μαρώνεια, αναδεικνύεται σε κλειδί της ιστορικής διαδρομής. Χάρη στο λιμάνι της ήταν εμπορικό κέντρο, που αξιοποίησαν οι Ρωμαίοι και την ανακήρυξαν «ελεύθερη πόλη», παραχωρώντας της πολλά προνόμια. Από εκεί τα πλοία μετέφεραν στον Ιταλικό νότο τα αγαθά που συνόδευαν τον τρόπο ζωής της αστικής κοινωνίας της Θράκης. Από τον πανολετήρα χρόνο μόνο τα έργα των ανθρώπων επιβιώνουν.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος