Παλαίωση κρασιών στα παγωμένα νερά της Αράπιτσας

Ένα δεκαετές πείραμα  ξεκίνησε στην Νάουσα, όπου θα παρακολουθείται η παλαίωση φιαλών με κρασιά βυθισμένων στα νερά του ποταμού της Αράπιτσας. Σύμφωνα με τους τοπικούς φορείς αυτό θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για συνέργειες και για την προβολή της Νάουσας ως πόλης του Οίνου και της Γευσιγνωσίας.

Οι οινοπαραγωγοί Νάουσας, έχοντας συζητήσει με ειδικούς επιστήμονες για τα ιδιαίτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά που αποκτούν τα κρασιά τα οποία βρίσκονται στον βυθό της θάλασσας έπειτα από αιώνες, θεώρησαν ότι ανάλογα στοιχεία θα αποκαλυφθούν μετά την παλαίωση τους στα γλυκά κρύα νερά του ποταμού, εξηγεί ο Γιώργος Φουντούλης πρόεδρος του συνδέσμου οινοπαραγωγών Ημαθίας.

Πάνω από 550 φιάλες από 22 οινοπαραγωγούς βυθίστηκαν σε βάθος δέκα μέτρων, σε υδροπαλέτα μεταλλικής κατασκευής. Τα κρασιά σφραγίστηκαν με ειδικούς φελλούς για να αντέξουν την πίεση του νερού και την διάβρωση. Όλα τα κρασιά είναι μακράς παλαίωσης  και της ποικιλίας του ξυνόμαυρου, που είναι ενδεικτικό της περιοχής.

Επόμενο βήμα είναι η εβδομάδα του τρύγου σημειώνει ο Νίκος Καρανικόλας δήμαρχος, Ηρωικής Πόλης Νάουσας. «Τέτοιες πρωτοβουλίες δείχνουν ότι  διερευνούμε όλες τις δυνατότητες, που αναμένουμε να αποδώσουν στο μέλλον και οι νέες πρακτικές θα διατηρήσουν εύρωστο τον κλάδο τα επόμενα χρόνια. Το έργο εντάχθηκε στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Interreg Europe Cult-Create».

Η βύθιση των φιαλών στον ποταμό, εντάσσεται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Τρύγου, που θα λάβει χώρα από τις 24 Σεπτεμβρίου έως και τις 3 Οκτωβρίου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος