Παλαιολόγεια 2023: 570 χρόνια από την άλωση της Κωνσταντινούπολης

Εκδηλώσεις μνήμης πραγματοποιούνται στον Μυστρά για την συμπλήρωση 570 ετών από την αποφράδα ημέρα κατάληψης της Κωνσταντινουπόλεως από τον Μωάμεθ Β΄.

Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Πέγκη Μπρούσαλη επιστρέφει στο πάλαι ποτέ Δεσποτάτο του Μυστρά, εκεί όπου αντήχησε η κραυγή της αυτοκρατορίας. Η Πόλις εάλω.

Ο Μυστράς, εκεί όπου στέφθηκε ο τελευταίος αυτοκράτορας του Βυζαντίου θυμάται την 29 Μαΐου 1453, σημειώνει η Γαρουφαλιά Γεωργακοπούλου, από το Ινστιτούτο έρευνας βυζαντινού πολιτισμού. Αποστολή του ινστιτούτου είναι η έρευνα και η μελέτη του βυζαντινού πολιτισμού. Στον Μυστρά ανασυστήθηκε η αυτοκρατορία και εκεί τελείωσε. Το μαρμάρινο ανάγλυφο με το δικέφαλο αετό στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου σηματοδοτεί το σημείο, της στέψης του Αυτοκράτορα.

Η δυναστεία των Παλαιολόγων, στο πρόσωπο του Κωνσταντίνου είχε τον πλέον άξιο εκπρόσωπό της από το 1449 έως το θάνατό του.

Παλαιολόγεια 2023: 570 χρόνια από την άλωση της Κωνσταντινούπολης

Μόλις 7.000 άνδρες εναπέμειναν να υπερασπιστούν τα τείχη, εκ των οποίων 2.000 Γενουάτες και Βενετοί. Οι μοναχοί είχαν εξαφανιστεί στις μονές τους, περιμένοντας να επωφεληθούν τα δικαιώματα που θα τους παρείχε ο Μωάμεθ, με το αφορολόγητο και αδιαφορώντας για την τύχη των εκατομμυρίων που σφαγιάζονταν και ζούσαν υπό το βάρος του κεφαλικού φόρου.

Η αλήθεια δεν μπορεί να αποκρυφτεί πίσω από ωραιοποιήσεις και ιδεοληψίες. Η ιστορία είναι αμείλικτη. Το φανατικό ιερατείο των ανθενωτικών, μοναχοί και ο κατώτερος κλήρος, υποκινούμενοι από πολιτικά συμφέροντα, ξεσήκωναν τις μάζες κυρίως αμόρφωτους και θρησκόληπτους ανθρώπους εναντίον του αυτοκράτορα και πολέμησαν με κάθε τρόπο την ένωση των εκκλησιών. Μετά το σχίσμα του 1054, ένα δίλλημα που εφευρέθηκε έδωσε την αφορμή για παιχνίδια εξουσίας. Παραμονές της πολιορκίας ενωτικοί και ανθενωτικοί συγκρούονταν στην αρένα της αυτοκρατορίας.

Από την Σύνοδο της Φερράρας το 1438 έως την Σύνοδο της Φλωρεντίας το 1439, όπου συνεχίστηκε ο ενδοεκκλησιαστικός διάλογος, το θέμα για τον Ιωάννη Η΄ Παλαιολόγο ήταν να αποκτήσει ισχυρές συμμαχίες προκειμένου να αντιμετωπίσει τις τουρκικές ορδές. Η δύση διέθετε τον μόνο ικανό και διαθέσιμο στρατό. Η συμφωνία για να πάψει το Filioque να δηλητηριάζει τις σχέσεις των δυο εκκλησιών επετεύχθη και η Ένωση ήταν γραπτό κείμενο υπογεγραμμένο από τις δυο πλευρές.

Άμα τη επιστροφή της αποστολής από την Ιταλία ο ανθενωτικός πατριάρχης Γεώργιος Γεννάδιος Σχολάριος, ξεσήκωσε τα πλήθη και έστειλε ακυρωτική απάντηση στο Βατικανό. Διαδηλώσεις και ταραχές διαδραματίζονταν καθημερινά στην Πόλη και ο αυτοκράτορας δεν τολμούσε να βγεί από τα ανάκτορα.

Θεωρώντας ότι το τουρκικό φέσι θα ταίριαζε καλύτερα στα κεφάλια των υπηκόων από την παπική τιάρα, ο Γεννάδιος δήλωσε εθελοβούλως υποταγή στον Μωάμεθ, ελπίζοντας να απολαύσει τους καρπούς της δουλοπρέπειάς του. Ο Μωάμεθ του φέρθηκε ανάλογα.

Η βασιλεύουσα Πόλη υπέκυψε εξ αιτίας της χυδαιότητας των εσωτερικών εχθρών της και της θρησκοληψίας των αγράμματων και χειραγωγούμενων κατοίκων της.

Οι ανθενωτικοί δεν διδάχθηκαν από την ιστορία και παραμένουν υποχείρια εκείνων που ανέκαθεν εποφθαλμιούσαν την Βασιλεύουσα. Στην ιστορία δεν υπάρχουν ΕΑΝ. Όμως εάν δεν υπήρχαν οι εντός των πυλών εχθροί, ο κόσμος, τουλάχιστον ο ευρωπαϊκός θα είχε εξελιχθεί διαφορετικά. Η Κερκόπορτα δεν ήταν απλώς κάποια πύλη στα τείχη. Ήταν η νοοτροπία του φανατισμένου πλήθους που έτρεχε πίσω από λιτανείες και δεν είχε καταλάβει ότι η Κωνσταντινούπολη είχε επιβιώσει επί σχεδόν εννιακόσια χρόνια χάρη στην οικονομία και τον στρατό της. Ακόμη και παρά τις προσπάθειες ορισμένων να πάρουν την εξουσία, οι οποίοι προκάλεσαν τεράστια ζημία, εκχωρώντας προνόμια και εδάφη. Η υποσχετική για την μετά θάνατον ζωή που μοιράζεται αφειδώς, όπως οι άνευ αντικρίσματος υποσχετικές για επίγειους παραδείσους καταλήγουν νομοτελειακά σε τραγωδίες.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος