Παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος

Πόσο επηρέασε ο covid την συνήθεια του καπνίσματος; Όχι ιδιαίτερα θετικά απαντά η Αθανασία Πατάκα, αναπληρώτρια καθηγήτρια πνευμονολογίας στο Νοσοκομείο Παπανικολάου. Η πανδημία δεν ήταν η ευκαιρία για να πάρει κάποιος την απόφαση διακοπής του καπνίσματος. Καθώς, όμως βελτιώνονται οι συνθήκες της πανδημίας, τα ιατρεία διακοπής καπνίσματος σταδιακά λειτουργούν και πάλι διαζώσης. Η απαγόρευση καπνίσματος σε δημόσιους χώρους βοήθησε στην μείωση του καπνίσματος, αλλά οι νέοι τρόποι που προωθούνται από τις καπνοβιομηχανίες του ηλεκτρονικού ή του θερμαινόμενου τσιγάρου, δεν βοηθούν. Δεν είναι τόσο ακίνδυνα όσο διαφημίζουν και δημιουργούν εξάρτηση από την νικοτίνη. Πολλοί νέοι ξεκινούν να “ατμίζουν” και γίνονται εξαρτώμενοι από την νικοτίνη. Οι υποτιθέμενα ανεξάρτητες μελέτες συνήθως υποστηρίζονται από καπνοβιομηχανίες και δεν δίνουν τα στοιχεία που θα κινητοποιήσουν τον κόσμο για να το κόψει, αλλά να επιλέξουν μια εναλλακτική.

Τα ειδικά προγράμματα όπως τονίζει η κ. Πατάκα βοηθούν εκείνους που έχουν προσπαθήσει να κόψουν την βλαβερή συνήθεια, πλήν ανεπιτυχώς. Έχουν την βούληση, αλλά χρειάζονται στήριξη. Συνήθως η διαδικασία διακοπής διαρκεί τρεις έως έξι μήνες. Η εξάρτηση του τσιγάρου δεν διαφέρει από τις άλλες, όπως ο αλκοολισμός. Άπαξ χρήστης, πάντα χρήστης. Το ένα τσιγάρο φέρνει το άλλο και η συνήθεια επανέρχεται. Όσον αφορά τους “ατμιστές” είναι ένα νέο είδος καπνιστών και οι συνέπειες θα φανούν ενδεχομένως έπειτα από δέκα χρόνια προειδοποιεί η κ. Πατάκα.

Στην Μ. Βρετανία υπήρξαν μελέτες που συνιστούσαν το “άτμισμα” ως τρόπο απεξάρτησης από το κάπνισμα, αλλά δεν εφαρμόζεται σε άλλες χώρες. Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος, υπενθυμίζεται ότι το τσιγάρο δεν επηρεάζει μόνο τους πνεύμονες αλλά το σύνολο των οργάνων και των αγγείων του σώματος, με απρόβλεπτες συνέπειες, προκαλώντας εγκεφαλικά ή καρδιαγγειακά κ.ά..

 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος