Π. Κατσίβελας: Αισιοδοξία από την αύξηση του αριθμού εθελοντών δοτών αίματος

Την ροή των αποθεμάτων αίματος σε όλη τη χώρα και μάλιστα σε πραγματικό χρόνο, θα μπορούν να παρακολουθούν οι αρμόδιοι, με το Ενιαίο Πληροφοριακό Σύστημα, που έθεσε σε λειτουργία το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ). Πρόκειται για καινοτομία, που αναμένεται να αυξήσει σημαντικά το απόθεμα αίματος στην Ελλάδα. Την ίδια ώρα, αισιοδοξία προκαλεί το γεγονός πως το αίμα που παραχωρείται από εθελοντές αιμοδότες παρουσίασε ρεκόρ πενταετίας στις αρχές του 2023, δήλωσε στην ΕΡΤ3 ο Παναγιώτης Κατσίβελας, Πρόεδρος Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας. Ο κ. Κατσίβελας, εξήγησε ότι ολοκληρώθηκε το πρώτο στάδιο της εγκατάστασης της νέας πλατφόρμας. Το έργο -το οποίο έχει κόστος 2,9 εκατ. ευρώ με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ- θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους.

Την ίδια ώρα, μία τεράστια αύξηση των εθελοντών δοτών παρατηρείται το τελευταίο διάστημα. Όπως λέει ο πρόεδρος του ΕΚΕΑ μετά την πανδημία η εθελοντική αιμοδοσία έχει αυξηθεί σημαντικά. Συγκεκριμένα, το πρώτο τρίμηνο του 2023 το ποσοστό συμμετοχής των εθελοντών στις συνολικές ανάγκες της χώρας σε αίμα έφτασε το 69,90%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό του 2022 ήταν 64,9%.

Σε ό,τι αφορά στα ποσοστά συλλογής εθελοντικού αίματος ανά Περιφερειακή Ενότητα, πρώτη στον κατάλογο της συλλογής αίματος είναι η Κρήτη (37,6%), ακολουθεί η Ήπειρος (37,21%), η Κεντρική Μακεδονία (35,46%) και η Αν. Μακεδονία – Θράκη (33,49%).

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος