Ουδόλως προβληματικό το νερό της χώρας

Συνεχείς έλεγχοι από ειδικούς αποδεικνύουν ότι το νερό που πίνουν οι Έλληνες πολίτες είναι απολύτως ασφαλές. Εν τούτοις ορισμένοι επιχειρούν να δημιουργήσουν μια στρεβλή εικόνα για διάφορους λόγους και ίδιον όφελος.

Στην Ελλάδα το 94% του πληθυσμού έχει προσβασιμότητα σε πόσιμο νερό. Ο  Γιώργος Μαρινάκης, δήμαρχος Ρεθύμνου- πρόεδρος  Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης εξηγεί ότι εκτός από ελάχιστες περιοχές, 15 περιοχές σε όλη την χώρα, όπου κατά περιόδους σημειώνονται κάποια προβλήματα,

Επιεικώς απαράδεκτα τα όσα λέγονται για υπερβολικές ποσότητες νιτρικών αλάτων στο πόσιμο νερό τονίζει ο κ. Μαρινάκης.

«Ο υδροφόρος ορίζοντας υποδέχεται την συμπεριφορά των ανθρώπων. Πρέπει όλοι να περιοριστούν και αυτό αφορά κυρίως τους αγρότες, οι οποίοι με τα λιπάσματα και τα φάρμακα που ρίχνουν στα χωράφια καταστρέφουν το έδαφος και τον υδροφόρο ορίζοντα». Η ευθύνη των χρηστών είναι τεράστια και ατομική, πολλών καλλιεργητών οι οποίοι με την συνδρομή κάποιων γεωπόνων, στον βωμό μεγιστοποίησης πρόσκαιρων κερδών θέτουν σε κίνδυνο ολόκληρους πληθυσμούς.

Τι συμβαίνει όμως με το νερό στον δήμο Ωραιοκάστρου αναρωτιούνται οι κάτοικοι, όπου η φημολογία φαίνεται πως είναι ισχυρότερη από τα επιστημονικά δεδομένα.

Η ανησυχία για την καταλληλότητα του νερού στη Λητή προκλήθηκε από ένα πρόσκαιρο πρόβλημα και η υδροδότηση με απολύτως καθαρό νερό έχει αποκατασταθεί. Όπως άλλωστε δήλωσε ο Παντελής Τσακίρης, δήμαρχος Ωραιοκάστρου, οι μετρήσεις που έχουν διενεργηθεί βρίσκονται εντός των επιτρεπομένων ορίων.

Δυστυχώς με πολιτικές σκοπιμότητες αξιοποιούνται κάποια περιστασιακά προβλήματα, που ρίχνουν νερό στον μύλο ορισμένων οι οποίοι προσπαθούν να απαξιώσουν τον δημόσιο χαρακτήρα της υδροδότησης και πιθανότατα προσβλέπουν σε ιδιωτικοποιήσεις. Επιπλέον, δεν πρέπει να υποβαθμίζονται και τα όποια οικονομικά συμφέροντα, δεδομένου ότι η φήμη για μια περιοχή με προβληματικό νερό την αναγκάζει στην προμήθεια εμφιαλωμένων, που μπορεί να καταστεί μια μόνιμη κατάσταση και μια μόνιμη αγροά με σημαντικά κέρη.

Το πρόβλημα των φαρμάκων και των λιπασμάτων δεν είναι τοπικό, όπως έχει επισημανθεί συχνά και από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ην. Εθνών. Οτιδήποτε χρησιμοποιείται στην γεωργία δεν αφορά μόνο τις καλλιεργητικές δραστηριότητες. Έχει συνέπειες στην κτηνοτροφία, και στις υδατοκαλλιέργειες, καθώς τα νερά καταλήγουν στην τροφή των ζώων και στην θάλασσα. Με την αύξηση του πληθυσμού, αυξάνεται η ζήτηση τροφίμων, που δημιουργεί πιέσεις στην γεωργία, την κτηνοτροφία και την υδατοκαλλιέργεια, οπότε αυξάνεται η χρήση λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων, αντιβιοτικών, μυκητοκτόνων και αντιρρυπαντικών παραγόντων, τα οποία με την σειρά τους συμβάλουν στην ρύπανση των οικοσυστημάτων, στην υποβάθμιση της ποιότητας του νερού, σε υποβάθμιση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής, αύξηση των ασθενειών, των δαπανών υγείας, ένας φαύλος κύκλος, χωρίς προφανή λογική.

Επίσης, η προοδευτική υποβάθμιση της ποιότητας του νερού, μειώνει την ποσότητα του νερού που είναι ασφαλές για ατομική χρήση.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος