Οι κίνδυνοι που κρύβουν οι ιρλανδικές διαβάσεις

Μετά  τον πνιγμό του 26χρονου στην Πολίχνη και τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, στο προσκήνιο έρχονται οι κίνδυνοι, όταν πλημμυρίζουν οι ιρλανδικές διαβάσεις, όταν φουσκώνουν οι χείμαρροι.

Η τραγική απώλεια του 26χρονου, που παρασύρθηκε από το ρέμα Ξηροποτάμου καθιστά πλέον άμεση την παρέμβαση στο ρέμα που όταν φουσκώνει γίνεται επικίνδυνο. Ο Ξηροπόταμος ή ρέμα Ασβεστοχωρίου, είναι ένας από τους πολλούς χειμάρρους που διαρρέουν μέσα από το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης. Οι πηγές του εντοπίζονται λίγο πιο κάτω από τον Χορτιάτη, περνά από το Ασβεστοχώρι, το Φίλυρο, τους Βυζαντινούς Νερόμυλους, την περιοχή του πρώην στρατοπέδου Καρατάσου και συνεχίζει μέσα από τον αστικό ιστό στην Πολίχνη για να καταλήξει στον Δενδροπόταμο, περίπου στην οδό Λαγκαδά.

Η  πίεση που δέχεται η κοίτη του συγκεκριμένου ρέματος από την οικιστική ανάπτυξη εχει ως αποτέλεσμα το ρεμα να  φουσκώνει λόγω της μεγάλης ποσότητας νερού που δέχεται και να γίνεται επικίνδυνο. Οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής βλέπουν κάθε φορά τις περιουσίες τους να κινδυνεύουν από τα ορμητικά νερά του χειμάρρου.

Στο ρέμα  του Ξηροποτάμου επικίνδυνες είναι και οι ιρλανδικές διαβάσεις. Η υλοποίηση της μελέτης που εδώ και μια πενταετία είναι προς έγκριση χρηματοδότησης από το υπουργείο Υποδομών είναι πάγιο αίτημα φορέων και κατοίκων ώστε να αναλάβει την υλοποίησή του η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Οι ειδικοί εξηγούν ότι σε κάποια σημεία του οδικού δικτύου ορισμένοι δρόμοι συναντιούνται με χείμαρρους, χωρίς να υπάρχει γέφυρα. Για τη διευκόλυνση των οχημάτων έχει κατασκευαστεί τσιμεντένιο οδόστρωμα, που ονομάζεται διεθνώς ιρλανδική διάβαση. Τονίζουν λοιπόν πως όταν τα νερά ενός χειμάρρου περνούν πάνω από μία ιρλανδική διάβαση, είναι επικίνδυνο να περάσει κάποιος από αυτή, γιατί δεν βλέπει το τσιμέντο ή την άσφαλτο και έτσι δεν μπορεί να υπολογίσει το ύψος του νερού.  Πόσο μάλλον, όταν αυτό το επιχειρήσει κανείς τις νυχτερινές ώρες. Επίσης ο οδηγός δεν βλέπει πιθανές μεγάλες πέτρες, που κουβάλησε το νερό πάνω στο οδόστρωμα και μπορούν να κάνουν ζημιά στο μέσο με το οποίο κινείται και να το ακινητοποιήσουν πάνω στη διάβαση. Και τέλος  δεν αντιλαμβάνεται πιθανές φθορές στη διάβαση(μεγάλες λακκούβες, ξήλωμα τσιμέντου ή ασφάλτου) με τα ίδια αποτελέσματα για το όχημα.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΡΑΝΔΕΙΝΟΣ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΑΣΟΣ ΠΑΝΤΟΛΕΩΝ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος