Οι καινοτομίες της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Πελοποννήσου

Array

Στις καινοτομίες που ενσωματώνει η ολοκλήρωση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Πελοποννήσου την οποία ανακοίνωσαν σήμερα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας επικεντρώθηκε η συζήτηση με τον αντιπρόεδρο της ΑΔΜΗΕ Ιωάννη Μάργαρη στο σημερινό Ο3 της ΕΡΤ3.

Η νέα διασύνδεση που επιτεύχθηκε μετά την αποπεράτωση των κατασκευαστικών εργασιών στα Χανιά και τη Νεάπολη Λακωνίας και την επιτυχή δοκιμαστική ηλέκτριση όλων των τμημάτων του έργου, θαλάσσιων και χερσαίων, είναι το πρώτο βήμα για την άρση του ενεργειακού αποκλεισμού και τη μετάβαση της Κρήτης σε ένα καθαρότερο μείγμα ενέργειας, καθώς θα καλύπτει το 1/3 των ενεργειακών αναγκών του νησιού. Ήδη η παραγωγή ρεύματος από τις τοπικές μονάδες που είναι ακριβές και ρυπογόνες περιορίζεται σημαντικά ενώ ακολουθεί η μεγάλη διασύνδεση Ηράκλειο-Αττική που είναι υπό κατασκευή και αναμένεται να ολοκληρωθεί ως το 2023.Τότε η Κρήτη θα έχει βελτιώσει σημαντικά το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα αφού οι ανάγκες της σε ενέργεια θα καλύπτονται πλήρως με τη βοήθεια Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και δεν θα χρειάζονται οι τοπικοί συμβατικοί σταθμοί που λειτουργούν σήμερα.

Ο κ. Μάργαρης έκανε λόγο για μία πολύ σημαντική ημέρα καθώς παραδόθηκε σε χρήση ένα έργο το οποίο ολοκληρώθηκε σε μόλις δύο χρόνια. Όπως είπε πρόκειται για χρόνο- ρεκόρ όταν αναφερόμαστε σε ένα τόσο μεγάλο έργο το οποίο τοποθετεί τη χώρα μας στην ελίτ των χωρών που διαθέτουν ανάλογη τεχνογνωσία. Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο για τον αντιπρόεδρο του ΑΔΜΗΕ πέρα από την ασφάλεια που θα έχει η Κρήτη για την ενεργειακή της επάρκεια κυρίως κατά τους θερινούς μήνες οπότε και αυξάνεται σημαντικά ο πληθυσμός της, είναι το όφελος που θα αποκομίσουν όλοι οι καταναλωτές της χώρας από τους λογαριασμούς ρεύματος μέσω των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας. Όπως είναι γνωστό όλοι καταβάλλουμε κάποιο αντίτιμο για να έχουν ενέργεια τα νησιά μας και με τη νέα σύνδεση η εξοικονόμηση αυτή για το σύνολο των Ελλήνων καταναλωτών θα κυμανθεί στα 400 εκατ. ευρώ.

Σε ότι αφορά την ίδια τη σύνδεση το πρώτο ρεκόρ έχει να κάνει με τη μεγαλύτερη σε μήκος καλωδιακή υποβρύχια/υπόγεια καλωδιακή διασύνδεση εναλλασσόμενου ρεύματος παγκοσμίως -174 χλμ.- ενώ το μέγιστο βάθος πόντισης των 1.000 μέτρων την τοποθετεί στην κορυφή των πλέον απαιτητικών έργων ηλεκτρικής διασύνδεσης διεθνώς.

Να σημειωθεί τέλος ότι το κόστος του έργου, 397 εκατ. ευρώ, καλύφθηκε με συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με δανεισμό της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος