Οι ιώσεις είναι εδώ -Σε επιφυλακή ο Ε.Ο.Δ.Υ.  και για στρεπτόκοκκο

Ανήσυχοι οι γονείς γεμίζουν τα ιατρεία των παιδιάτρων, λόγω της εξάρσεως των λοιμώξεων και φοβούμενοι μετά τα θανατηφόρα κρούσματα από στρεπτόκοκκο, που σημειώθηκαν στην Βρετανία.

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή παρατηρείται έξαρση σε συμπτώματα, όπως αμυγδαλίτιδες, λοιμώξεις, πυρετός, αλλά δεν πρέπει να συγχέονται με κάτι πιο σοβαρό όπως ο στρεπτόκοκκος. Τα συμπτώματα στην δεύτερη περίπτωση είναι πιο σοβαρά όπως εμφανίστηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο εξηγεί ο Δήμος Γίδαρης, παιδίατρος- παιδοπνευμονολόγος. « Η αύξηση πιθανότατα σχετίζεται με υψηλή κυκλοφορία του  βακτηρίου στην κοινότητα».

Δεν έχει έως τώρα αποσαφηνιστεί ο λόγος για τον οποίο παρατηρούνται υψηλότερα από τα συνηθισμένα ποσοστά αυτών των λοιμώξεων. Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις ο εγκλεισμός λόγω της πανδημίας δεν επέτρεψε στα παιδιά να αναπτύξουν επαρκή αντισώματα και το ανοσοποιητικό τους σύστημα. είναι πιο απροστάτευτο.

Τα συμπτώματα που πρέπει να κινητοποιήσουν τους γονείς είναι πονόλαιμος, αδυναμία σίτισης, αφυδάτωση, πυρετός από 38ο C έως και 39ο C ή υψηλότερος για παιδιά τριών μηνών και πάνω, μείωση της ενεργητικότητας, όταν το παιδί φαίνεται πολύ κουρασμένο ή ευερέθιστο.

Οι γονείς πρέπει να βρίσκονται σε τακτική επικοινωνία με τους γιατρούς και να αποφεύγεται η ανεξέλεγκτη λήψη αντιβιοτικών, σημειώνει ο κ. Γίδαρης.

«Δεν υπάρχει εμβόλιο για τον στρεπτόκοκκο και τα συμπτώματα υποχωρούν με την λήψη φαρμακευτικής αγωγής». Ενίοτε δεν έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Οπότε μόνο η πρόληψη μπορεί να αποτρέψει δυσάρεστες περιπέτειες με την νόσο.

Η τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας, καλή υγιεινή, πλύσιμο των χεριών, αποφυγή συγχρωτισμού και κλειστών χώρων. «Καλύτερα έξω στον κρύο αέρα παρά σε χώρους όπου αναπτύσσονται βακτήρια».

Στους χρυσούς κανόνες, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης και νόσησης  από λοιμώξεις περιλαμβάνεται η χρήση χαρτομάντιλου για τον βήχα και το φτάρνισμα και το παιδί να μένει μακριά από άλλους όταν αισθάνεται αδιαθεσία.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος