Οι εξαρτήσεις στην εποχή της πανδημίας

Η πανδημία αποτελεί καθοριστικό σημείο για την ψυχολογική κατάσταση των ανθρώπων, οι οποίοι βιώνουν μια καθημερινότητα περιορισμών και απαγορεύσεων, αναζητώντας διεξόδους, που συχνά καταλήγουν σε εξαρτησιογόνες ουσίες, σύμφωνα με τον  ψυχολόγο Αναστάσιο Μαυρομιχάλη.

«Σίγουρα ο μέσος άνθρωπος είναι κουρασμένος και θέλει να αισθανθεί ελεύθερος. Εκείνο όμως που χρειάζεται είναι το αίσθημα ασφάλειας και πρέπει να δει μια συνέπεια σχετικά με όσα συμβαίνουν και ότι ή όλη προσπάθεια πιάνει τόπο», αναφέρει ο ψυχολόγος Αναστάσιος Μαυρομιχάλης, από το Κέντρο Πρόληψης Ελπίδα. «Το θέμα των εξαρτήσεων, μέσα σε συνθήκες πανδημίας και επακόλουθης υγειονομικής, οικονομικής κρίσεως επανέρχεται έντονα. Είναι κοινός τόπος πλέον ότι αυτήν την περίοδο όλοι εργάζονται επάνω σε αυτό το πρόβλημα της πανδημίας και στα ζητήματα ψυχοπιεστικής συνθήκης που προκάλεσε».

«Ενισχύουμε όλους εκείνους τους ανθρώπους, προκειμένου μεγαλώνοντας να μην έχουν εξαρτήσεις. Η σημερινή κατάσταση θα εκτιμηθεί τα επόμενα χρόνια. Υπάρχει αύξηση στο αλκοόλ, στην χρήση κάνναβης, στις διάφορες εξαρτησιογόνες ουσίες, όπως η κοκαΐνη. Αυτό δείχνουν ακόμη και τα λύματα των πόλεων». Η απαγόρευση της κυκλοφορίας επηρέασε την πώληση των ουσιών στον δρόμο, αλλά δημιουργήθηκαν νέοι τρόποι διακίνησης εξαρτησιογόνων ουσιών μέσω της ψηφιοποιημένης αγοράς.

Η εξάρτηση, ως τρόπος διαφυγής έχει επεκταθεί. Εκείνο που είναι ορατό από όλους είναι η αύξηση του ηλεκτρονικού τζόγου, που διαφημίζεται ακόμη και τηλεοπτικά. Η κοινωνική απομόνωση και οι συνθήκες ανασφάλειας αποτελούν τον κατεξοχήν παράγοντα κινδύνου για την αύξηση των εξαρτήσεων και της αλλαγής των συμπεριφορών. Το πλέον άμεσα αναγκαίο είναι η ενίσχυση κέντρων που μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα, που βρίσκονται σε δύσκολη ψυχολογική κατάσταση. Χρειάζεται ενσυναίσθηση, προσωπική ευθύνη και επαφή με τους άλλους.

Για όσους ενδιαφέρονται, την Δευτέρα  28 Ιουνίου, στις 19:00 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Εξαρτήσεις και πανδημία: Δημιουργώντας ένα ασφαλές πλαίσιο αντιμετώπισης».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος