Οι επιπτώσεις του κορονοϊού στην ψυχική υγεία

Τις επιπτώσεις του κορονοϊού στην ψυχική υγεία, διερεύνησε μελέτη σε 40 χώρες που οργανώθηκε από το ΑΠΘ σε συνεργασία με την Παγκόσμια Ψυχιατρική Εταιρεία.
Σε παγκόσμια κλίμακα, η κατάθλιψη προσέβαλε το 18% του πληθυσμού, ενώ επλήγη η γενική ποιότητα ζωής και οι ενδοοικογενειακές σχέσεις. Το ενδιαφέρον στοιχείο που προέκυψε είναι η προσκόλληση σε διάφορες θεωρίες συνωμοσίας.

Κατάθλιψη, στρες, προβλήματα στις ενδοοικογενειακές σχέσεις και σοβαρό πλήγμα στην ποιότητα ζωής συγκαταλέγονται στις συνέπειες την περίοδο της πανδημίας. Αυτό προκύπτει από την έρευνα, που θα παρουσιαστεί διαδικτυακά από το ΑΠΘ.
Σύμφωνα με την έρευνα σχεδόν 2 στους 10 ερωτηθέντες κατά τη διάρκεια της πανδημίας εμφάνισε κλινική κατάθλιψη και άλλοι τόσοι σοβαρό στρες. Το ποσοστό των ατόμων με κλινική κατάθλιψη αυξάνεται για όσους είχαν ψυχιατρικό ιστορικό με τους μισούς από αυτούς να παρουσιάζουν και αυτοκτονικές σκέψεις.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Απρίλιο του 2021, σχεδιάστηκε και οργανώθηκε από το ΑΠΘ  και συλλέχθηκαν απαντήσεις από περισσότερους από 55.000 ανθρώπους από 40 χώρες.
Η παρουσίαση των αποτελεσμάτων θα γίνει το ερχόμενο Σάββατο από τον Επιστημονικό Υπεύθυνο της έρευνας, Καθηγητή Ψυχιατρικής του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, Κωνσταντίνο Φουντουλάκη.

Εντυπωσιακή ήταν η καταγραφή της προσκόλλησης σε διάφορες θεωρίες συνομωσίας με τουλάχιστον τους μισούς από τους συμμετέχοντες να αποδέχονται σε σημαντικό βαθμό μία τουλάχιστον τέτοια θεωρία, ωστόσο οι διαφορές ανάμεσα στις διάφορες χώρες ήταν σημαντικές. Οι θεωρίες αυτές φαίνεται ότι αναπτύσσονται σε μεγάλο βαθμό για να προστατεύσουν υγιή, αλλά ψυχολογικά ευαίσθητα άτομα από το αβάσταχτο στρες, αλλά βρίσκουν γόνιμο έδαφος σε ανεπαρκώς αναπτυγμένες κοινωνίες από πολιτικοοικονομική και κοινωνική άποψη καθώς και με προβληματικά συστήματα εκπαίδευσης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος