Οι Έλληνες ψωνίζουν στην Βουλγαρία –σύγκριση τιμών

Ένας ακόμη μύθος καταρρίπτεται με το ρεπορτάζ του δημοσιογράφου της ΕΡΤ Βασίλη Αναστασιάδη, σχετικά με τα φτηνότερα προϊόντα που πωλούνται στην Βουλγαρία.

Ο δημοσιογράφος έφτασε στο πρώτο χωριό μετά τα σύνορα, τα Κούλατα και επισκέφτηκε ένα σούπερ μάρκετ.

Υποτίθεται ότι στην γειτονική χώρα τα προϊόντα είναι φθηνότερα. Αυτό επικράτησε να λέγεται την τελευταία δεκαετία και το φαινόμενο των ταξιδιών επικράτησε στους νομούς της Βορείου Ελλάδος ως εβδομαδιαίος καταναλωτικός τουρισμός.

Η φημολογία ενισχύθηκε και από την Βουλγαρία, καθώς το διασυνοριακό εμπόριο, ενισχύθηκε μονομερώς και η οικονομική ανάπτυξη του Πετριτσίου ήταν σημαντική, λόγω των πολλών Ελλήνων επισκεπτών. Αντίστοιχα τα καταστήματα στις Σέρρες μαραζώνουν. Το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται και στον Προμαχώνα από όπου διέρχονται Θεσσαλονικείς για “φτηνά” ψώνια στο Μέλνικ και τα γύρω χωριά.

Η πρώτη στάση γίνεται σε ένα πρατήριο καυσίμων, όπου γεμίζουν τα ντεπόζιτα, συχνά οχημάτων πολλών κυβικών. Ουδείς σκέφτεται μακροπρόθεσμα. Όσο περισσότερα χρήματα αφήνουν στις γειτονικές χώρες τόσα λιγότερα μένουν στα πορτοφόλια τους.

Αυτό που διαπίστωσε ο Δημοσιογράφος απέχει από όσα διαδίδονται και βάζει τις “τιμές” στην θέση τους.

Φθηνότερα είναι τα ποτά, κάποια καπνικά προϊόντα και τα τυροκομικά. Ωστόσο, η βουλγαρική “φέτα” δεν είναι φέτα αλλά λευκό τυρί, που παράγεται από αγελαδινό γάλα.

Ενδεικτικά μια φιάλη ουίσκι πωλείται 11,5 €, ενώ στην Ελλάδα η τιμή του είναι 18 €. Τα μακαρόνια στις Σέρρες κοστίζουν 1,46 ευρώ, ενώ στην Βουλγαρία 1,8 €. Τα σπαγγέτι στις Σέρρες στα 1,41 είναι έξι λεπτά φθηνότερα από ότι στην γειτονική χώρα.

Εάν μάλιστα υπολογιστεί ότι οι μισθοί στην Βουλγαρία είναι υποπολλαπλάσιοι σε σχέση με την Ελλάδα, τότε μάλλον πρόκειται για μια πολύ ακριβή χώρα για τους κατοίκους της.

Πολλοί μιλούν για φθηνότερη βενζίνη κατά 0.40- 0,50 λεπτά. Αυτό είναι σχετικό συνυπολογιζομένων των καυσίμων για ένα ταξίδι, τα διόδια, που ανέρχονται στα τέσσερα ευρών, όπως και την βινιέτα, το ηλεκτρονικό εισιτήριο των διοδίων στα οκτώ ευρώ. Μάλλον πρόκειται για μια όχι ιδιαίτερα συμφέρουσα έξοδο από τα σύνορα.

Παρατίθενται οι τιμές της βενζίνης σε Ελλάδα και Βουλγαρία, όπως καταγράφονται επίσημα από το Global Petrol Prices.

Ελλάδα-τιμές βενζίνης: Τιμές από 10-Οκτώβ.-2022 μέχρι 16-Ιανουάριος-2023. Η κατά μέσο όρο τιμή σε αυτή την περίοδο είναι 1.96 (Euro), κατώτερη 1.83 (Euro) στις 19-Δεκέμβριος-2022 και ανώτερη 2.11 (Euro) στις 14-Νοέμβριος-2022. Για σύγκριση, η κατά μέσο όρο τιμή της βενζίνης στον κόσμο στην ίδια περίοδο είναι 1.74 Euro.

Βουλγαρία-τιμές βενζίνης: Τιμές από 10-Οκτώβ.-2022 μέχρι 16-Ιανουάριος-2023. Η κατά μέσο όρο τιμή σε αυτή την περίοδο είναι 2.66 (Bulgarian Lev), κατώτερη 2.39 (Bulgarian Lev) στις 09-Ιανουάριος-2023 και ανώτερη 2.85 (Bulgarian Lev) στις 17-Οκτώβριος-2022. Για σύγκριση, η κατά μέσο όρο τιμή της βενζίνης στον κόσμο στην ίδια περίοδο είναι 3.41 Bulgarian Lev.[1]

Πρέπει να υπολογιστεί η συναλλαγματική ισοτιμία του Λέβ στο 0.51 του Euro

[1] Global Petrol Prices, Βουλγαρία Τιμή βενζίνης, 16-Ιανουάριος-2023,  Ελλάδα Τιμή βενζίνης, 16-Ιανουάριος-2023,  https://gr.globalpetrolprices.com/Greece/gasoline_prices/

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος