Οι Έλληνες ανακυκλώνουν και θέλουν να επιβραβεύονται γι’ αυτό

Array

Μία έρευνα που πραγματοποίησε πρόσφατα το Οικονομικό πανεπιστήμιο Αθηνών είναι αποκαλυπτική για τις πράξεις και τις διαθέσεις των Ελλήνων απέναντι στην ανακύκλωση. Το Ο3 της ΕΡΤ3 παρουσίασε σήμερα ορισμένα από τα ευρήματα της που αφορούν την ευαισθητοποίηση των πολιτών και την πρόθεσή τους να υιοθετήσουν ένα νέο σύστημα συλλογής πλαστικών μπουκαλιών / συσκευασιών αλουμινίου προς ανακύκλωση (π.χ μπουκάλια νερού, κουτάκια αναψυκτικού, μπύρας κ.α.). Το νέο εγγυοδοτικό σύστημα, γνωστό κι ως DRS (Deposit – Return System) θα σχεδιαστεί και θα εφαρμοστεί στην Ελλάδα βάσει του νέου νόμου 4736/2020 και σχετικών ευρωπαϊκών οδηγιών στα πρότυπα ανάλογων συστημάτων που ήδη εφαρμόζονται στην Ε.Ε.

Σύμφωνα με το σύστημα αυτό, οι καταναλωτές κατά την αγορά από τα σημεία πώλησης πλαστικών μπουκαλιών νερού ή αναψυκτικού  όπως επίσης και αλουμινένιων συσκευασιών μπύρας ή αναψυκτικών θα επιβαρύνονται με ένα χρηματικό ποσό, το οποίο όμως θα τους επιστρέφεται στο σύνολό του από τα καταστήματα ή τα σημεία συλλογής, με την επιστροφή των άδειων συσκευασιών.

Ένα από τα πιο θετικά ευρήματα της έρευνας στην οποία συμμετείχαν 1.125 άτομα/καταναλωτές και διενεργήθηκε μέσα στους δύο πρώτους μήνες του 2021, είναι ότι η συντριπτική πλειονότητα των καταναλωτών ανακυκλώνει. Μόνο 22 άτομα στα 1125 δεν ανακυκλώνουν τίποτε με το 75% να ανακυκλώνει σε υψηλό βαθμό.

Ποσοστό που αγγίζει το 76% των ερωτηθέντων φαίνεται να είναι υψηλά συνειδητοποιημένοι στην περιβαλλοντική τους συμπεριφορά όσον αφορά στις καταναλωτικές τους συνήθειες. Αυτό σημαίνει ότι χρησιμοποιούν κέντρα ανακύκλωσης, αγοράζουν προϊόντα σε επαναχρησιμοποιούμενους περιέκτες ή προσπαθούν να αγοράζουν μόνο προϊόντα που μπορούν να ανακυκλωθούν.

Το 93% των ερωτηθέντων γνωρίζουν ότι οι συσκευασίες μπορούν να ανακυκλωθούν σε νέο υλικό συσκευασίας. Γυναίκες καταναλωτές, καταναλωτές που λαμβάνουν σοβαρά υπ’ όψιν περιβαλλοντικούς παράγοντες (ανακυκλωσιμότητα, μη υπερβολική συσκευασία κλπ) κατά τις αγορές τους καθώς και καταναλωτές που χρησιμοποιούν ευρέως εκπτωτικά κουπόνια, δείχνουν σε μεγαλύτερο ποσοστό θετικά συναισθήματα και θετική συμπεριφορά απέναντι στο νέο σύστημα DRS. Το αντίτιμο που θεωρούν οι περισσότεροι δίκαιο για να επιβαρύνει τις πλαστικές και αλουμινένιες συσκευασίες (και το οποίο θα επιστρέφεται με την επιστροφή αυτών των συσκευασιών) είναι γύρω στα 10 λεπτά του ευρώ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος