Ο τουριστικός κλάδος εν όψει της 14ης Μαΐου

Σε παγκόσμιο επίπεδο τα δεδομένα δείχνουν ότι η εικόνα του τουρισμού θα αλλάξει δραματικά. Με ελπίδες και επιφυλακτικότητα οι φορείς του τουρισμού και οι τοπικές κοινωνίες στην Ελλάδα περιμένουν τις συστάσεις των επιστημόνων για το ξεκίνημα της τουριστικής περιόδου. Για τις περιοχές που επένδυσαν την οικονομική τους ανάπτυξη στον τουρισμό τα ερωτήματα είναι πολλά. Όπως εξηγεί η Θέκλα Καμμένου, τουριστική πράκτορας αναμένονται οι ανακοινώσεις των διαφόρων κρατών. Είναι ενδεικτικό ότι η Βρετανία εξετάζει την εφαρμογή ενός υγειονομικού διαβατηρίου που θα κατατάσσει τις χώρες με τρία χρώματα, ανάλογα με τον βαθμό των εμβολιασμών τους, το ποσοστό των μολύνσεων ή τις εμφανιζόμενες μεταλλάξεις. Οι «πράσινοι» προορισμοί θα εξαιρούνται της καραντίνας κατά την επιστροφή των επισκεπτών, σε αντίθεση με τους τουρίστες που θα επιστρέφουν από χώρες που θα βρίσκονται σε «πορτοκαλί» και «κόκκινο» επίπεδο. Η πορτοκαλί και κόκκινη λίστα θα περιλαμβάνει την Κύπρο, την Τουρκία, την Ελλάδα και την Ισπανία. Στον κατάλογο των πράσινων χωρών εκτιμάται ότι θα είναι η Μάλτα, η Πορτογαλία, το Γιβραλτάρ, το Ισραήλ, τα ΗΑΕ, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, τα Μπαρμπέιντος, το Μεξικό, η Σρι Λάνκα, το Μαρόκο και η Γρενάδα. Ευνοϊκά είναι τα μηνύματα από το Ισραήλ και την Σερβία, αλλά ο κύριος όγκος των τουριστών από την Ευρώπη παραμένει εγκλωβισμένος στις απαγορεύσεις.

Για την Θεσσαλία που προσβλέπει και στον θρησκευτικό τουρισμό, όπως π.χ. από την Ρωσία, ίσως υπάρξει θετική εξέλιξη μετά από το ταξίδι του υπουργού Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη στην Μόσχα, στις 14 Απριλίου. Ωστόσο, οι Ρώσοι επιλέγουν την Τουρκία, και για νομισματικούς λόγους. Για ένα ευρώ καταβάλουν 90 ρούβλια, ενώ μια τουρκική λίρα ισοδυναμεί με 9,3 ρούβλια.

Την Κυριακή η Ελληνική Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας  ανανέωσε τις οδηγίες για τους περιορισμούς στα ταξίδια εσωτερικού έως τις 12 Απριλίου και στις διεθνείς πτήσεις έως τις 19 Απριλίου. Σύμφωνα με την ΝΟΤΑΜ επιτρέπονται μόνο τα απαραίτητα ταξίδια για λόγους υγείας και επιχειρηματικούς, επανένωση οικογενείας και επιστροφή σε μόνιμη κατοικία. Παραμένουν επίσης οι οδηγίες για όλους τους ταξιδιώτες από το εξωτερικό που πρέπει να υποβάλλουν αρνητικό αποτέλεσμα τέστ PCR που έγινε έως και 72 ώρες πριν την άφιξη στην Ελλάδα, ενώ οι εισελθόντες στην χώρα από οποιοδήποτε κράτος, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Ε.Έ., τίθενται σε 7ήμερη καραντίνα.

Οι πιο ψύχραιμοι προειδοποιούν ότι η αισιοδοξία δεν είναι δικαιολογημένη, καθώς η διάθεση εμβολίων δεν σημαίνει απαραίτητα επιστροφή στις προ της πανδημίας ταξιδιωτικές συνήθειες.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος