Ο τουρισμός «κρατάει» τους νέους στον τόπο τους

Το βορειότερο χωριό του νομού Σερρών, διαθέτει φυσικές ομορφιές και μέσω του τουρισμού καταφέρνει να συγκρατεί τους νέους της περιοχής, να αξιοποιεί τον πρωτογενή τομέα, και να δημιουργεί προοπτικές ανάπτυξης.

Ο δημοσιογράφος Βασίλης Αναστασιάδης ταξίδεψε στο Άγκιστρο, ένα ακριτικό χωριό για να διαπιστώσει πως κατάφεραν οι κάτοικοί του να πετύχουν εκεί που άλλοι αποτυγχάνουν.

Ο Γιώργος Τάσσης, αντιπρόεδρος Δ.Σ. «Αναπτυξιακή Αγκίστρου Α.Ε», εξηγεί για ποιους λόγους ανελήφθη αυτή η προσπάθεια. Η λειτουργία των χώρων των θερμών πηγών δεν προχωρούσε όπως ήλπιζαν και η επισκεψιμότητα ήταν μικρή. Οι ξενώνες ήταν άδειοι κι οι χώροι εστίασης χωρίς πελάτες.

Έτσι, αποφάσισαν να συστήσουν μια εταιρεία, στην οποία μπορούν να συμμετέχουν όσοι κάτοικοι το επιθυμούν και η οποία λειτουργεί καθαρά με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Σε μικρό χρονικό διάστημα οι συμμετέχοντες κατάφεραν να αξιοποιήσουν τα τοπικά πλεονεκτήματα, των ιαματικών πηγών, την γαστρονομία, τις ομορφιές του χωριού και την ιστορία με τα οχυρά του Ρούπελ, που τα πρόβαλαν ως ενιαίος φορέας.

Προηγουμένως οι προοπτικές ήταν δυσμενείς, αλλά αυτό έχει αντιστραφεί σημειώνει ο κ. Τάσσης, δηλώνοντας υπερήφανος για την ιστορία του τόπου, αφού πρόκειται για ένα χωριό, η ίδρυση του οποίου ανάγεται στην εποχή του Φιλίππου Β΄. Το πιο σημαντικό, όπως λέει, είναι ότι οι νέοι παραμένουν στον τόπο, δεν αναζητούν την τύχη τους στις μεγαλουπόλεις. Ενδεικτική της επιτυχούς προσπάθειας είναι η αύξηση του αριθμού των μαθητών του δημοτικού σχολείου από έντεκα σε 23. Παράλληλα, οι νέοι έχουν επιστρέψει στον πρωτογενή τομέα και ασχολούνται με τα κτήματα και την μελισσοκομεία.

Είναι βέβαιο ότι ο πρωτογενής τομέας θα αποδειχθεί ο πλέον προσοδοφόρος στο εγγύς μέλλον, παρ’ ότι οι περισσότεροι επενδύουν στον τουρισμό, που καταλήγει συνήθως μια ασταθής και μεταβαλλόμενη παράμετρος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος