Οι Έλληνες δεν έχουν εξοικειωθεί με την διαδικασία του διαμεσολαβητού και αντ’ αυτού επιλέγουν την δικαστική οδό, σπαταλώντας δυνάμεις, χρόνο και χρήμα.
Η κουλτούρα είναι διαφορετική στην Ελλάδα και προτιμάται η προσφυγή στα δικαστήρια αντί για την διαμεσολάβηση αναφέρει χαρακτηριστικά η Νανά Παπαδογιωργάκη, δικηγόρος – διαμεσολαβήτρια.
Ωστόσο, «η διαμεσολάβηση είναι μονόδρομος όπου είναι επιδεκτική. Γίνονται πολλές προσπάθειες και ημερίδες για να γίνει κατανοητός και αποδεκτός ο θεσμός».
Επίσης, χρειάζεται η πολιτεία να βάλει την διαμεσολάβηση και σε άλλες υποθέσεις, σημειώνει η κ. Παπαδογιωργάκη.
Υπάρχει το Μητρώο Διαμεσολαβητών του Υπουργείου δικαιοσύνης. Η διαμεσολάβηση σε οικογενειακές διαφορές αποτελεί μια διαδικασία, με σκοπό τα εμπλεκόμενα μέρη, με τη συμβολή του διαμεσολαβητή, να καταλήξουν σε κοινές αποφάσεις για την διευθέτηση των οικογενειακών τους διαφορών, είτε πριν, είτε στο πλαίσιο της δικαστικής διαδικασίας, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα αναβολής της δικαστικής διαδικασίας για διεξαγωγή της διαμεσολάβησης. Π.χ. οι οικογενειακές διαφορές, που είναι οι περισσότερες, μπορούν να διευθετηθούν, όπως η επιμέλεια ανηλίκων τέκνων, η διατροφή, η επικοινωνία παιδιών με τους γονείς, να βρεθεί ένα Modus Vivendi, για να αποφευχθούν συγκρούσεις που τελικά πληγώνουν τα παιδιά.
Ο διαμεσολαβητής είναι ένας εκπαιδευμένος εξειδικευμένος τρίτος που μπορεί να βρεί μια λύση μέσω αμοιβαίων υποχωρήσεων.
Στο θέμα των κόκκινων δανείων η νέα πλατφόρμα που δημιουργήθηκε περιλαμβάνει την διαδικασία της διαμεσολάβησης, για να μπορέσει κάποιος να βρεί μια πιο κατάλληλη λύση από εκείνη που αρχικά επέλεξε και δεν απέδωσε. Θα είναι μια αμοιβαία αποδεκτή και βιώσιμη λύση και ο θεσμός θα του λύσει για πάντα το πρόβλημα.
Το πρόβλημα μεταξύ διαδίκων είναι πως και τα δυο μέρη έχουν χάσει την εμπιστοσύνη προς τον αντίδικο.
Όσον αφορά την αμοιβή, αυτή είναι συμβολική της τάξεως των 50 ευρώ για την έναρξη και εφ’ όσον τα μέρη συμφωνήσουν να προχωρήσουν μέσω διαμεσολάβησης τότε γίνεται μια συμφωνία και σίγουρα η τελική αμοιβή είναι πολύ μικρότερη από εκείνη που απαιτείται σε μια δικαστική διαδικασία, εξηγεί η κ. Παπαδογιωργάκη.
Για τους ενδιαφερόμενους η ιστοσελίδα των διαμεσολαβητών από το Υπουργείο Δικαιοσύνης: https://www.diamesolavisi.gov.gr/mitrwo-diamesolavitwn
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος