Ο “Φιλοκτήτης” του Σοφοκλή στο Θέατρο Δάσους

Το ταξίδι της στα υπαίθρια θέατρα του καλοκαιριού ξεκινά η παράσταση «Φιλοκτήτης» από το Θέατρο Δάσους στη Θεσσαλονίκη Κυριακή 19 και Δευτέρα 20 Ιουνίου.

Έργο ωριμότητας του Σοφοκλή εξερευνά τα ηθικά όρια στην επιδίωξη του οφέλους, της αριστείας και της δόξας. Ενώ η σκηνοθέτης Μαρλέν Καμίνσκυ προσπαθεί να φωτίσει το κάλλος που βρίσκεται στην πάλη, στο άγριο και στα πιο σκοτεινά συναισθήματα.
Ο Φιλοκτήτης δαγκωμένος από φίδι εγκαταλείπεται από τους συντρόφους του στη Λήμνο, στον πηγαιμό για την Τροία. Δέκα χρόνια αργότερα τον θυμούνται, όταν χρειάζονται το μυθικό τόξο του Ηρακλή για να πάρουν την πόλη. Οδυσσέας και Νεοπτόλεμος φτάνουν στο νησί μ’ ένα σκοπό… Ο Σοφοκλής κάνει το μύθο τραγωδία κι ο Τάσος Νούσιας στον επώνυμο ρόλο παλεύει με τον πόνο.
Διαπραγματεύεται αυτόν τον αυτάδελφο πόνο που τον έχουμε όλοι μας και πότε μας προάγει και πότε μας διαλύει κι εμάς και τους γύρω μας.
Γιατί αυτή η αγριάδα του πόνου, έχει λύτρωση, έχει εδώ. Είναι αυτός που διαχειριστεί αυτό κομμάτι και η μεγαλύτερη υπόθεση είναι η ενδοσκοπική.
Η Μαρία Πρωτόπαπα ντύνεται Οδυσσέας και προσπαθεί και κερδίσει στο παιχνίδι του μυαλού.
Ο στόχος είναι να φωτίσουμε τη σκέψη και τη μέθοδο και τους ελιγμούς ας πούμε το σχέδιο και τη μέθοδο για να φτάσει σ’ ένα στόχο ένας άνθρωπος. Ο Οδυσσέας στην παράσταση και το έργο είναι ένας καταλύτης…υπάρχει και δίνει τροφή και στοιχεία στους δύο κεντρικούς ήρωες για να μεταμορφωθούν οι ίδιοι.
Μεταξύ σφύρας και άκμονος ο Γιώργος Αμούτζας που υποδύεται το Νεοπτόλεμο
H αλήθεια γιατί ο Νεοπτόλεμος βρίσκεται σε προβληματισμό ανάμεσα στο πρέπει αυτό που το ορίζει το στράτευμα και στη ηθική. Η εύρεση της αλήθειας και η πραγματικά ανθρώπινη σχέση και επαφή
Η αποστολή τελειώνει, μα το ταξίδι συνεχίζεται…Σ’ αυτό κανέις δε μπορεί να είναι μόνος.
Όπως λέει δια στόματος Φιλοκτήτη ο Σοφοκλής στο Νεοπτόλεμο «μαζί θα πορευτούμε οι πληγές μου χρειάζονται συνοδοιπόρο.

Ρεπορτάζ Σ. Πανούσης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος