Ο πλούτος της Καλλονής Λέσβου

Στην Σκάλα της Καλλονής, την “θάλασσα του Αριστοτέλη”, όπου ο φιλόσοφος διενήργησε τις πρώτες επιστημονικές έρευνες στον θαλάσσιο κόσμο, ο βυθός παραμένει ο κρυφός πλούτος. Έπειτα από τα συνεχή προβλήματα την τελευταία δεκαετία στο νησί, όπως επισημαίνει ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος, ο Δήμος βρίσκεται πλέον ενταγμένος σε πλήθος προγραμμάτων, που εγγυώνται την ανάκαμψη, την αειφόρο ανάπτυξη, και την ευημερία των κατοίκων.

1.100 τ.χιλ. με 30.000 κατοίκους ο Δήμος Δυτικής Λέσβου συνδυάζει την θάλασσα και το βουνό, με περιπατητικές διαδρομές που συνδέουν τους περίπου 36 οικισμούς, ενώ προσφέρει πλήθος εναλλακτικών στον επισκέπτη για να περάσει ποιοτικές διακοπές. Σε αυτά προστίθενται τα τοπικά προϊόντα και η μοναδική κουζίνα του νησιού. Η διάσημη σαρδέλα Μυτιλήνης είναι προϊόν του πλούσιου υποθαλάσσιου πλαγκτόν, εξηγεί ο Παναγιώτης Νανίδης, πρόεδρος του συλλόγου επαγγελματιών αλιέων Δ. Λέσβου.

Από τον κόλπο της Καλλονής, ένα μοναδικό οικοσύστημα, ζούν δεκάδες οικογένειες, που ασχολούνται με την αλιεία και την μεταποίησή των ψαριών, τονίζει ο κ. Νανίδης. Ωστόσο, οι ανθρωπογενείς παρεμβάσεις θέτουν το σύστημα σε κίνδυνο. Οι ντόπιοι ζητούν να μην ενταχθούν στο γενικό χωροταξικό σχεδιασμό για να διατηρηθούν οι πόροι των οστρεοκαλλιεργειών, που χάνονται από τα χάβαρα, γνωστά όστρακα, τα οποία έχουν κατακλύσει τον κόλπο. Επίσης ζητούν να μην επιτρέπεται η ανεξέλεγκτη αλιεία για να διασφαλιστεί το μέλλον των ψαριών, αλλά και των ψαράδων.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος