Ο «παιδικός» Φανός μυεί τα μικρά παιδιά στο αποκριάτικο έθιμο της Κοζάνης

Το έθιμο των Φανών στην Κοζάνη έχει ρίζες, που χάνονται στο πέρασμα των χρόνων αλλά εξακολουθεί κάθε χρόνο να πυροδοτεί το κέφι σε ολόκληρη την πόλη.

Πρόκειται για ένα καρναβαλικό ξεφάντωμα με ατέλειωτο χορό, φαγητό και ποτό στους δρόμους της πόλης.

Οι κάτοικοι μαζεύουν ξύλα και διάφορες πρώτες ύλες και στήνουν από νωρίς το απόγευμα φωτιές όπου γύρω από αυτές ξετυλίγεται το αποκριάτικο ξεφάντωμα. Έπειτα, οι φωτιές ανάβουν και ο κόσμος βγαίνει στους δρόμους και πηγαίνει από φωτιά σε φωτιά, για να απολαύσει το καρναβαλικό ξεφάντωμα.

«Το ευχάριστο είναι ότι εδώ στην Κοζάνη δεν τηρούμε το έθιμο μόνο οι μεγαλύτερες ηλικίες. Έχουμε όμως τη νέα γενιά, που μεταλαμπαδεύουμε τη γνώση και τα νέα παιδιά με το πείσμα, το θάρρος αλλά πάνω απ’ όλα την αγάπη για την παράδοση προσπαθούν να είναι οι συνεχιστές», δήλωσε στην ΕΡΤ3 και την εκπομπή «Περίμετρος» ο Λευτέρης Βωβός.

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Αθλητισμού Κοζάνης, Γιάννης Ιωαννίδης τόνισε: «Είναι χαρακτηριστικό των Φανών της Κοζάνης ότι καταφέρνουν και μεταλαμπαδεύουν τη γλώσσα και τη μουσική στις επόμενες γενιές. Θα ήθελα να καλέσω τον κόσμο να επισκεφθεί την Κοζάνη, να απολαύσει μαζί με μας όλο αυτό το πανέμορφο συναίσθημα και να διασκεδάσουμε μαζί».

Ρεπορτάζ: Δέσποινα Αμαραντίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος