O Όλυμπος υποψήφιος για τα μνημεία πολιτιστικής-φυσικής κληρονομιάς της UNESCO

Κι όμως, ο Όλυμπος, ίσως το πιο γνωστό βουνό στον κόσμο, περιβαλλόμενο από μύθους, θρύλους και μια μοναδική φύση περιμένει ακόμη για να ενταχθεί στα μνημεία πολιτιστικής-φυσικής κληρονομιάς της UNESCO.

Από αμέλεια και μάλλον αδιαφορία, το θέμα δεν απασχόλησε στο παρελθόν τους αρμόδιους φορείς, παρά μόνο τους λάτρεις του βουνού. Εις εξ αυτών ο  Άρης Νίκας, προσπάθησε να συνδέσει το Olympus Marathon με το όνομα του Ολύμπου.

Στόχος η Οικονομική ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας σε διαφορετικές σεζόν, η αύξηση της τουριστικής κίνησης της περιοχής και η προβολή του Ολύμπου και του δήμου Δίου-Ολύμπου στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Όπως αναφέρει η συμπλήρωση του φακέλου είναι μια επίπονη διαδικασία και συνεχίζεται τα δυο τελευταία χρόνια, προκειμένου να πληρεί τις προϋποθέσεις εντάξεως στον διεθνή οργανισμό.

«Πρέπει να αναζητήσουμε την χρυσή τομή μεταξύ της αναπτύξεως της περιοχής και της προστασίας του από την ανθρώπινη παρέμβαση».

Η συμπερίληψη του Ολύμπου στον διεθνή κατάλογο των φυσικών μνημείων προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα. Τον καθιστά διακριτό σημείο στον παγκόσμιο χάρτη. Αυτό όμως συνεπάγεται δεσμεύσεις σε θέματα προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος. Οι δραστηριότητες αναψυχής πρέπει να συνοδεύονται και από την διαμόρφωση παιδείας. Την επίγνωση ότι δεν είναι μόνο ένα βουνό, αλλά ένα φυσικό και ιστορικό μνημείο, που απαιτεί σεβασμό.

Στον όγκο του Ολύμπου δεν υπάρχουν οι υποδομές για τους επισκέπτες να πάρουν αυτό που αναζητούν και φεύγοντας να αφήσουν πίσω το περιβάλλον ανέγγιχτο, επισημαίνει ο κ. Νίκας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος