Ο μηχανισμός που ρυθμίζει την γήρανση- ανακάλυψη Ελλήνων επιστημόνων

Τον μοριακό μηχανισμό που λειτουργεί εντός των κυττάρων για την διαφύλαξη της ακεραιότητας και της λειτουργίας του πυρήνα του, που ρυθμίζει την διαδικασία της γήρανσης, ανακάλυψαν Έλληνες επιστήμονες.

Τα εύσημα ανήκουν στην ομάδα του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (ΙΜΒΒ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ). Οι διδακτορικοί φοιτητές Μαργαρίτα Παπανδρέου και Γιώργος Κωνσταντινίδης με επικεφαλής τον Δρ. Νεκτάριο Ταβερναράκη, πραγματοποίησαν το άλμα που υπόσχεται ένα καλύτερο μέλλον για την ανθρωπότητα.

Το γήρας αποδιοργανώνει τον μηχανισμό και εκδηλώνονται οι ασθένειες. Όπως εξηγεί ο κ. Ταβερναράκης ανακαλύφθηκε η διαδικασία αυτοεπιδιόρθωσης των κυττάρων και αυτή αφορά τον πυρήνα, όπου βρίσκεται αποθηκευμένη η γενετική πληροφορία.

«Έτσι, αν ενεργοποιήσουμε αυτήν την διαδικασία, όπως έχει ήδη επιτευχθεί σε πειραματόζωα, επιμηκύνεται η ζωή των ζώων. Εκείνο που θα επιτευχθεί τότε θα είναι η αναστολή των επιπτώσεων της γήρανσης.

Είναι η πρώτη φάση της κατανόησης του μηχανισμού και ακολουθεί η παρέμβαση διαγνωστικά και φαρμακευτικά. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα σταματήσει να γερνά ο άνθρωπος, αλλά ότι δεν υφίσταται τις ασθένειες που την συνοδεύουν» και καθιστούν τον βίο επαχθή.

Θα αξιοποιηθεί η γνώση, προκειμένου να αντιμετωπισθούν παθολογικές καταστάσεις και μια καλύτερη ποιότητα ζωής χωρίς ανίατες ασθένειες, όπως το Αλτσχάιμερ.

«Γονίδια που παίζουν ρόλο σε αυτήν την διαδικασία συσχετίζονται με τον καρκίνο των ωοθηκών», που σημαίνει πως η ίδια ομάδα γονιδίων εμπλέκεται σε δυο τελείως διαφορετικές διαδικασίες, στην καρκινογένεση και στην γήρανση.

Μια πολλά υποσχόμενη ανακάλυψη για να αναπτυχθούν νέες παρεμβάσεις, μέθοδοι και θεραπείες ανίατων ασθενειών.

Η γήρανση προκαλείται από αλλοιώσεις που δημιουργούνται στον πυρήνα των ευκαρυωτικών κυττάρων, δηλαδή εκείνων που έχουν πλήρως σχηματισμένο πυρήνα. Στον πυρήνα αυτό βρίσκεται το γενετικό υλικό, το DNA, το οποίο καθορίζει την κυτταρική ταυτότητα του οργανισμού και καθ’ επέκταση την μακροζωία του.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος