Ο Μάρτιος μήνας ενημέρωσης για τον καρκίνο του παχέος εντέρου

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου φαίνεται ότι αναπτύσσεται επί μακρό χρονικό διάστημα. Σήμερα γνωρίζουμε ότι οι περισσότεροι καρκίνοι του παχέος εντέρου ξεκινούν σαν πολύποδες, που είναι γνωστοί και σαν αδενώματα. Με τα χρόνια μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο, δήλωσε στην ΕΡΤ3 ο Γιάννης Γαλάνης, καθηγητής Χειρουργικής ΑΠΘ.

Κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται 1,3 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως με καρκίνο του παχέος εντέρου. Αποτελεί το δεύτερο πιο συχνό καρκίνο στις γυναίκες και τον τρίτο πιο συχνό στους άντρες παγκοσμίως, πρόσθεσε. Στην Ευρώπη είναι, μάλιστα, ο δεύτερος πιο συχνός καρκίνος και η δεύτερη πιο συχνή αιτία θανάτου από καρκίνο. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο περίπου 700.000 ασθενείς παγκοσμίως πεθαίνουν από καρκίνο του παχέος εντέρου. Στην Ελλάδα, η εκτιμώμενη επίπτωση της νόσου για το 2012 είναι 21 νέες περιπτώσεις ανά 100.000 άτομα, αντιστοιχώντας στο 9,5% όλων των καρκίνων και στο 8,9% των θανάτων από καρκίνο, κατέληξε.

Η θνησιμότητα από καρκίνο του παχέος εντέρου πέφτει διαρκώς τα τελευταία 20 χρόνια. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι τα νέα περιστατικά είναι λιγότερα, διαγιγνώσκονται νωρίτερα και οι θεραπείες έχουν βελτιωθεί κατά πολύ. Η πενταετής επιβίωση είναι 90% για τους ασθενείς που ο καρκίνος τους εντοπίζεται και αντιμετωπίζεται σε αρχικά στάδια, πριν να εξαπλωθεί. Αλλά μόνο περίπου 40% του καρκίνου του παχέος εντέρου εντοπίζονται σε αρχικά στάδια. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να γίνεται έγκαιρη διάγνωση, κατέληξε ο κ. Γαλάνης.

Ο μήνας Μάρτιος είναι αφιερωμένος στην Ενημέρωση και Πρόληψη του Καρκίνου του Παχέος Εντέρου (ΚΠΕ) δήλωσε η Κωνσταντίνα Παρασκευά, Πρόεδρος της Ελληνικής Γαστρεντερολογικής Εταιρείας. Η Ελληνική Γαστρεντερολογική Εταιρεία οργανώνει και υποστηρίζει πολλαπλές δράσεις που στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση του κοινού για πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του παχέος εντέρου. Στο πλαίσιο αυτό σκηνοθετήθηκε και βιντεοσκοπήθηκε διαφημιστικό σποτ με τον Γεράσιμο Σκιαδαρέση, Γιάννη Ζουγανέλη, και Γιώργο Χατζή.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος