Ο καιρός με τον Παναγιώτη Γιαννόπουλο: Καύσωνας σε πλήρη εξέλιξη

Ο πρώτος φετινός καύσωνας είναι σε πλήρη εξέλιξη, με τη θερμοκρασία ως την Κυριακή να ξεπερνά και τους 40 βαθμούς σε αρκετές ηπειρωτικές περιοχές, βέβαια μακριά από την θάλασσα σύμφωνα με το μετεωρολόγο της ΕΡΤ Παναγιώτη Γιαννόπουλο.

Τελευταία φορά που το θερμόμετρο σε κάποιο μετεωρολογικό σταθμό στα ηπειρωτικά έδειξε πάνω απο 42οC ήταν στο Κρανίδι Αργολίδας 23/7/2018, την ημέρα της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι. Ήδη πριν λίγο στο σταθμό του Εθνικού Αστεροσκοπείου στην Σπάρτη ο υδράργυρος έφτασε σήμερα τους 41,4οC.

Την Πέμπτη προβλέπεται γενικά αίθριος και ζεστός καιρός. Υπάρχει πιθανότητα για τοπικές μπόρες στα βουνά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Ευνοείται η μεταφορά σκόνης από την Αφρική στα δυτικά.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα και προβλέπεται να
φτάσει στα ηπειρωτικά τους 38 και κατά τόπους τους 41 βαθμούς
Κελσίου, όμως στα νησιά και σε παραθαλάσσιες περιοχές θα είναι 3 με 5
βαθμούς χαμηλότερη.

Στην Αττική ηλιόλουστος και ζεστός καιρός με τους ανέμους ασθενείς και τη θερμοκρασία από 24 έως 37 βαθμούς Κελσίου στο κέντρο της πόλης. Στα παραθαλάσσια η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Στη Θεσσαλονίκη προβλέπεται ηλιοφάνεια με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3 και πρόσκαιρα το απόγευμα νότιοι έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία: Από 22 έως 37 βαθμούς Κελσίου.

Την Παρασκευή συνεχίζεται ο αίθριος καιρός και πολύ ζεστός καιρός με το θερμόμετρο να ανεβαίνει λίγο ακόμη. Πρόσκαιρες νεφώσεις θα αναπτυχθούν στα ηπειρωτικά τις απογευματινές ώρες και είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικές μπόρες στα βόρεια ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα νοτιοανατολικά πελάγη 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα και θα φτάσει στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά κατά τόπους τους 40 με 42 βαθμούς Κελσίου όμως στις παραθαλάσσιες και νησιωτικές περιοχές θα είναι 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Εκτός από τις υψηλές θερμοκρασίες το μεσημέρι, ιδίως στα αστικά κέντρα θα σημειώσουν άνοδο και οι ελάχιστες θερμοκρασίες, που θα ξεπεράσουν και τους 25 βαθμούς.

Και το Σάββατο η θερμοκρασία στα ηπειρωτικά στους 40-42C. Θα διατηρηθούν στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά οι υψηλές θερμοκρασίες και την Κυριακή.

Υποχωρεί λίγο ο υδράργυρος την Κυριακή στα βόρεια και την Δευτέρα στις υπόλοιπες περιοχές.

Πηγή: ΕΡΤ / Γιαννόπουλος Παναγιώτης, Μετεωρολόγος FRMetS

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος