Ο καιρός με τον Π. Γιαννόπουλο: Χειμωνιάτικο σκηνικό από Πέμπτη με κρύο, βροχές και καταιγίδες

Σήμερα καθώς ένα βαρομετρικό χαμηλό θα πλησιάσει τη χώρα μας από τα δυτικά ο καιρός θα παρουσιάσει σημαντική επιδείνωση από το βράδυ και από τα δυτικά.

Την Πέμπτη, χειμώνας από τα παλιά, με πολλές βροχές στις περισσότερες περιοχές, καταιγίδες στα θαλάσσια, παραθαλάσσια και χιόνια όχι μόνο στα ορεινά αλλά και σε ημιορεινές περιοχές της βόρειας χώρας. Μάλιστα οι χιονοπτώσεις θα είναι εκεί κατά διαστήματα πυκνές. Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση. Θα πνέουν και θυελλώδεις άνεμοι στα πελάγη.

Την Παρασκευή καταιγίδες στην αρχή της ημέρας στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα. Θα βρέξει όμως και στα δυτικά και τοπικά και σε άλλες ηπειρωτικές περιοχές, θα χιονίσει και σε ημιορεινές περιοχές στη Θράκη. Η θερμοκρασία θα παραμείνει σε κανονικές τιμές, κρύο χειμωνιάτικο.Το Σαββατοκύριακο με αρνητικές θερμοκρασίες το πρωί και το βράδυ στα βόρεια, τοπικές βροχές στα δυτικά και κυρίως στα νότια τμήματα της χώρας.

Πιο αναλυτικά για σήμερα:

Νέα επιδείνωση του καιρού με κατά τόπους επικίνδυνα φαινόμενα προβλέπεται από αργά το απόγευμα και από τα δυτικά.

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται από αργά το απόγευμα στα νησιά του Ιονίου (κυρίως στη Ζάκυνθο, την Κεφαλονιά, τη Λευκάδα και την Ιθάκη), τη βορειοδυτική Πελοπόννησο, τη δυτική Στερεά και από τη νύχτα στην Ήπειρο.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά, οι οποίες από το βράδυ θα είναι κατά τόπους πυκνές στη δυτική Μακεδονία, στα ορεινά και τα ημιορεινά (ενδεικτικό υψόμετρο τα 800 μέτρα και πάνω) της Ηπείρου, της δυτικής και κεντρικής Στερεάς, της κεντρικής Μακεδονίας (στα δυτικά τμήματα) και της Θεσσαλίας (στα δυτικά και βόρεια τμήματα). Οι άνεμοι θα φθάνουν τοπικά στο Ιόνιο τα 8 με 9 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα κεντρικά και βόρεια. Στα βόρεια δεν θα ξεπεράσει τους 10 βαθμούς, στα κεντρικά θα φτάσει τους 11 με 14 βαθμούς, στα δυτικά τους 14 με 16 βαθμούς και στη νότια νησιωτική χώρα τους 17 με 18 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες. Στην Αττική νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Οι άνεμοι αρχικά νότιοι 3 με 4 και από το βράδυ βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στην Αττική νεφώσεις παροδικά αυξημένες με με πιθανότητα τοπικών βροχών. Οι άνεμοι βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη νεφώσεις με τοπικές βροχές και ασθενείς χιονοπτώσεις στα γύρω ορεινά. Από το βράδυ τα φαινόμενα θα ενταθούν και οι χιονοπτώσεις θα επεκταθούν και στα ημιορεινά (ενδεικτικό υψόμετρο τα 800 μέτρα και πάνω).

Οι άνεμοι ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία έως 10 βαθμούς Κελσίου.

Παναγιώτης Γιαννόπουλος Φυσικός Μετεωρολόγος ΜSc. FRMetS

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος