Αφιερωμένο στον Διονύσιο Σολωμό το 64ο Φεστιβάλ Φιλίππων

Μια λέξη βαριά για όλους είναι το θέμα με το οποίο σηκώνει αυλαία το 64ο φεστιβάλ Φιλίππων. Η λέξη- σύνθημα είναι Σολωμός. Θέατρο, μουσική, χορός, κινηματογράφος, λόγος, θα λάβουν χώρα υπό το βάρος των κειμένων του ποιητή, που έθεσαν ανεξίτηλη την σφραγίδα τους στην Ελληνική Επανάσταση.

Από τις 3 Ιουλίου έως και τις 5 Σεπτεμβρίου, η πόλη της Καβάλας και το αρχαίο θέατρο των Φιλίππων θα έχουν την τιμητική τους, με πλήθος καλλιτεχνικών εκδηλώσεων. Όπως αναφέρει ο Θοδωρής Γκόνης, καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ, οι φετινές εκδηλώσεις είναι αφιερωμένες στον Διονύσιο Σολωμό. Σε κάθε δοκιμασία που ορθώνεται μπροστά μας το όνομα του έρχεται αυθόρμητα στην μνήμη.

Το κοινό επιστρέφει στα γραπτά του για να αντλήσει δύναμη και για να δώσει το δικό του στίγμα για την Ελληνική Επανάσταση. «Δίπλα στην πράξη στέκεται ο λόγος και η επέτειος των 200 ετών από την επανάσταση του 1821, είναι μια αφορμή για να επιστρέψουμε στα κείμενα του Σολωμού, που ενέπνευσαν και συνεχίζουν να δίνουν νόημα στο σήμερα».

Έλληνες και ξένοι συγγραφείς, σκηνοθέτες, καλλιτέχνες από όλους τους χώρους της τέχνης θα δώσουν ένα κομμάτι, το καλύτερο του εαυτού τους σε παραστάσεις, συναυλίες, εκθέσεις, με αναφορά στο έργο του. Τρείς συγγραφείς γράφουν για τον εθνικό ποιητή. Ο Άκης Δήμου, η Γλυκερία Μπασδέκη και ο Χάρης Μιχαλόπουλος ανέλαβαν να γράψουν τρεις θεατρικούς μονολόγους με θέμα τον Σολωμό, επισημαίνει ο κ. Γκόνης.

Στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων, τον ιστορικό πυρήνα του Φεστιβάλ, θα φιλοξενηθούν κάποιες από τις μεγάλες παραστάσεις αρχαίου δράματος, με παραγωγές από το Φεστιβάλ Αθηνών και της Επιδαύρου, του Εθνικού, του ΚΘΒΕ, του ελεύθερου θεάτρου αλλά και του νέου θεσμού του Υπουργείου Πολιτισμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός». Το πλήθος και η ποιότητα των παραστάσεων θα ικανοποιήσει και τους πλέον απαιτητικούς. Ενδεικτικά και μόνο αναφέρονται: Ιππείς, Βάκχες, Προμηθέας Δεσμώτης, Ορέστης, Αντιγόνη,  Ιφιγένεια η εν Ταύροις, Οθέλλος, Ο Κρητικός του Δ. Σολωμού και πλήθος άλλων. Το φεστιβάλ Φιλίππων αποτελεί σημείο τομής στον πολιτισμό και αγωγή ψυχής.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος