Ο Χρ. Σταϊκούρας στην ΕΡΤ3 για τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία

Ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μίλησε στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ3 για τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στην ελληνική οικονομία, ενώ αναφέρθηκε στις προβλέψεις για τον πληθωρισμό και τον προϋπολογισμό.

«Έχουμε πόλεμο και στον πόλεμο υπάρχουν επιπτώσεις. Θα υπάρχουν πολύ σημαντικές επιπτώσεις στη Ρωσία αλλά θα υπάρχουν επιπτώσεις και στην Ευρώπη και στη χώρα μας.

Η βασική αρνητική επίπτωση στην Ευρώπη και τη χώρα μας θα προέρχεται από την αύξηση του ενεργειακού κόστους. Μία αύξηση, που ήδη παρατηρούμε και πιθανότατα θα είναι πολύ πιο σημαντική το επόμενο χρονικό διάστημα. Αν δε, η Ρωσία, ως αντίποινα σταματήσει την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη, το κόστος μπορεί να αυξηθεί ακόμα περισσότερο. Υπάρχουν ποσοστά και εκτιμήσεις, στην Ευρώπη πάντα, της τάξεως του 200%, για να έχουμε μία αίσθηση της δυνητικής αύξησης, που μπορεί να υπάρξει στο μέλλον. Άρα, ο πληθωρισμός είναι ένα ζήτημα, που θα προέλθει και προέρχεται απ’ το ενεργειακό κόστος.

Πριν από λίγο, δημοσιεύτηκαν τα πρώτα στοιχεία της ευρωπαϊκής επιτροπής για τον πληθωρισμό στην Ευρώπη. Προφανώς υπάρχει μεγάλη αύξηση του πληθωρισμού σε όλη την Ευρώπη. Η αύξηση σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα είναι συμβατή με το μέσο ευρωπαϊκό όρο στην Ελλάδα. Υπενθυμίζω ότι η Ελλάδα την τελευταία διετία είχε τον χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρώπη. Πέρσι τον Φεβρουάριο ήμασταν -2%. Από τα στοιχεία, βγαίνει ένας πληθωρισμός της τάξης του 6%, στα τρόφιμα είναι 4%, στα βιομηχανικά προϊόντα είναι αυτής της τάξεως και στο ενεργειακό ο πληθωρισμός είναι 31,5%. Πρόκειται για αυξήσεις σε σχέση με την περσινή χρονιά, που ήταν αρνητικό το ποσοστό.

Υπάρχει και μία απρόβλεπτη παράμετρος σημαντική όμως για τον πληθωρισμό, που είναι τα σιτηρά. Από Ρωσία και Ουκρανία εισάγεται περίπου το 30% των σιτηρών», ανέφερε μεταξύ άλλων στο δελτίο της ΕΡΤ3 ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος