Νομική «Πύλη» για τα δικαιώματα των ατόμων με αυτισμό

Μια νομική βάση για τα δικαιώματα των παιδιών με αυτισμό κρίθηκε αναγκαία, από τον Σύλλογο Γονέων, Κηδεμόνων και φίλων Ατόμων με Αυτισμό Ν. Λάρισας, προκειμένου γονείς και κηδεμόνες να έχουν την δυνατότητα ενημέρωσης και εκπαίδευσης.

Το έργο “Δικαίωμα” υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active Citizens Fund. Σύμφωνα με την Ερασμία Μαρκοπούλου, νομικό και εκπαιδευτικό ειδικής αγωγής, το έργο που ξεκίνησε το 2021, χρηματοδοτήθηκε από ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Πρόκειται για μια διαδικτυακή βάση δεδομένων με όλη την σχετική νομοθεσία που βρίσκεται διάσπαρτη σε διαφορετικούς φορείς, υπουργεία και αυτοδιοίκηση και συνήθως δεν είναι προσβάσιμη, ενώ διαπιστώθηκε έλλειμμα ενημέρωσης στο θέμα λόγω και της πολυνομίας. Η πληθώρα διάσπαρτων νόμων και κανονιστικών διατάξεων δυσκολεύει την διεκδίκηση και την εφαρμογή των δικαιωμάτων αυτών των ατόμων. Πήραν τα νομοθετήματα και τα καταχώρησαν σε 12 θεματικές ενότητες ανάλογα με την κάθε περίπτωση. Σε κάθε ενότητα υπάρχει μια σύνοψη, όπου με απλή γλώσσα, κατανοητή σε μη ειδήμονες του νόμου μπορούν να γίνουν ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι.

Εξυπηρετούμε όχι μόνο τον Νομό Λαρίσης, αλλά πανελλαδικά, όλους εκείνους που ανεβαίνουν καθημερινά έναν “Γολγοθά”, τονίζει η κ. Μαρκοπούλου.  Η δημιουργία της εφαρμογής για τους φροντιστές ανήλικων ατόμων με αυτισμό προέκυψε από τα πολυάριθμα αιτήματα των οικογενειών που αναζητούν διεξόδους σε καθημερινές ανάγκες.

Τα προβλήματα είναι πάρα πολλά. Ο Αυτισμός είναι ισόβια αναπτυξιακή διαταραχή,  που εμποδίζει τα άτομα να κατανοούν σωστά όσα βλέπουν, ακούν και γενικά αισθάνονται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στις κοινωνικές σχέσεις, την επικοινωνία και τη συμπεριφορά τους.

Με περίπου 100 άτομα με  Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος στην Λάρισα λειτουργούν τρεις δομές ψυχικής υγείας, του υπουργείου Υγείας.

Η γραμμή τηλεφωνικής στήριξης είναι το 2410613112, και η ιστοσελίδα ενημέρωσης είναι https://www.autismthessaly.gr/.

Το μέγα θέμα για τους γονείς παιδιών με αυτισμό είναι η επομένη ημέρα. Η αγωνία τους είναι τι θα συμβεί στα παιδιά όταν εκείνοι θα αποχωρήσουν. Το υφιστάμενο σύστημα είναι ανεπαρκές και αδυνατεί να  προσφέρει στην αξιοπρεπή συντήρηση αυτών των ατόμων. Επίσης οι μεγάλης ηλικίας γονείς, συχνά με πολλά προβλήματα υγείας αδυνατούν να βοηθήσουν πλέον τα ενήλικα παιδιά τους με αυτισμό. Ατυχώς δεν πρόκειται για ασθένεια που μπορεί να προβλεφθεί με προγεννητικό έλεγχο και ο αριθμός τους αυξάνεται.

Ενδεχομένως κάποιες δομές ανά νομό για μικρότερης ηλικίας άτομα θα έδιναν διέξοδο σε αυτό το θέμα, όπως επίσης σε Περιφερειακό επίπεδο για μεγαλύτερης ηλικίας άτομα, που δεν έχουν πλέον γονείς ή οι φροντιστές τους αδυνατούν να ανταποκριθούν. Λύσεις που αν υλοποιούντο σε νομούς με πρόβλημα ανάπτυξης και όχι σε μεγάλα αστικά κέντρα θα βοηθούσαν και στην ενίσχυση περιοχών τόσο οικονομικά όσο και πληθυσμιακά.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος